Νέα σχολική χρονιά στους Αγίους Σαράντα με μειωμένο αριθμό μαθητών

Οι μαθητές της πρώτης τάξης μαζί με τη δασκάλα τους Ανίλα Κρόη

900 μαθητές γέμισαν τον προαύλιο του εννιάχρονου σχολείου «Αντέμ Σέμε» στην πόλη των Αγίων Σαράντα, για την νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Ανάμεσα τους και 98 μαθητές των ελληνικών τάξεων, ελληνικές τάξεις που συνεχίζουν για 29η σχολική χρονιά να λειτουργούν στην πόλη των Αγίων Σαράντα, μετά από τον ένδοξο αγώνα που έδωσε η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, των μαθητών, δασκάλων και γονέων, με τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, με την αποχή από τα μαθήματα δασκάλων και μαθητών. Αυτό ανάγκασε την τότε αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα για άνοιγμα ελληνικών τάξεων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου και στα μεικτά χωριά Μπίστρισσα, Μετόχι, Εξαμίλια και ΜΤΣ Δελβίνου.

«Έχουμε μείωση κατά τετρακόσιους μαθητές σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν, μας είπε ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Μαύρος, κι αυτό οφείλεται στην μετανάστευση των οικογενειών».

Μαθητές της πρώτης τάξης μαζί με τους γονείς τους και τη δασκάλα τους Ανίλα Κρόη

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις ελληνικές τάξεις, μας πληροφόρησε η Υποδιευθύντρια, που έχει στην επίβλεψη τους, Άρτα Μπουζούκα. «Το σχολείο μας φημίζονταν για τον μεγάλο αριθμό των ελληνικής καταγωγής μαθητών, 240 ήταν τα πρώτα χρόνια. Η μετανάστευση έκανε τη δουλειά της. Το θετικό αυτής της χρονιάς είναι που μας έχουν εφοδιάσει με όλα τα είδη των βιβλίων κι αυτό είναι μια καλή αρχή».

«Έξι μαθητές έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά περιμένουμε και 3-4 μαθητές ελληνικής καταγωγής, που έχουν γραφτεί στην αλβανική τάξη και ο αριθμός θ' αυξηθεί», μας είπε και η δασκάλα της πρώτης τάξης Ανίλα Κρόη.

Οι ελληνικές τάξεις στους Αγίους Σαράντα στο Αργυρόακαστρο, και ιδίως στο Δέλβινο, δίνουν μάχη για να κρατηθούν ανοιχτές. Αυτό να το καταλάβουν κι εκείνοι οι γονείς, ελληνικής καταγωγής, που προτιμούν να γράψουν τα παιδιά τους στις αλβανικές τάξεις.

Να ευχηθούμε σε όλα τα ελληνόπουλα, όλων των βαθμίδων, καλές επιτυχίες στη νέα σχολική χρονιά 2024-25.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου