Ιταλικός Τύπος: Οι εξωφρενικές τιμές του αλβανικού νότου και τι συμβαίνει με τους τουρίστες

Ιταλικός Τύπος: Οι εξωφρενικές τιμές του αλβανικού νότου και τι συμβαίνει με τους τουρίστες

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» αφιέρωσε ένα εκτενές άρθρο στον αλβανικό τουρισμό, εστιάζοντας στην απότομη αύξηση των τιμών, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας. Ο τίτλος του άρθρου ήταν: «Αλβανία, καλοκαίρι αυξημένων δαπανών: οι τιμές κορυφώνονται έως και 90%, αλλά οι τουρίστες συνεχίζουν να πληθαίνουν». Η εφημερίδα επισήμανε πως, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών, ο αριθμός των τουριστών έφτασε σε νέα ρεκόρ, ιδιαίτερα στις παραλίες του Νότου.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι τιμές των υπηρεσιών σε περιοχές όπως τα Εξαμίλια, οι Αγίοι Σαράντα και ο Αυλώνας αυξήθηκαν κατά 5% έως 90%, φτάνοντας σε επίπεδα που πλησιάζουν αυτά της Ιταλίας. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τους τουρίστες, αλλά και από τον ίδιο τον Έντι Ράμα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η υπερβολική αύξηση στις μελλοντικές τουριστικές περιόδους.

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην άνοδο των πτήσεων χαμηλού κόστους, με αεροπορικές εταιρείες όπως η Wizz Air και η Ryanair να συμβάλλουν στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό. Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων κατέγραψε σημαντική αύξηση επιβατών, με 45,8% περισσότερους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παρά την αύξηση των τουριστών, υπήρξαν ενδείξεις ότι η υπερβολική άνοδος των τιμών ίσως αρχίσει να επηρεάζει την τουριστική κίνηση. Τον Ιούλιο, οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν μόλις κατά 2,7% σε σχέση με το 2023, πολύ χαμηλότερα από την αύξηση 25% που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές, η Αλβανία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στον τουριστικό τομέα στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου