Περίπου το 18% των διαμερισμάτων στην Αλβανία είναι κάτω από 40 τμ

Περίπου το 18% των διαμερισμάτων στην Αλβανία είναι κάτω από 40 τμ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSTAT, η Αλβανία διαθέτει 726.325 κατοικίες, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και την περίοδο κατασκευής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε κάθε κατοικία, ο οποίος κυμαίνεται από έναν έως πέντε ή περισσότερους κατοίκους.

Οι μικρότερες κατοικίες, με έκταση κάτω από 40 τετραγωνικά μέτρα, αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου, δηλαδή 127.552 μονάδες. Σε αυτές τις κατοικίες, οι περισσότερες οικογένειες αποτελούνται από ένα έως δύο άτομα. Συγκεκριμένα, 21.243 κατοικίες έχουν έναν κάτοικο, ενώ 38.947 κατοικούνται από δύο άτομα. Ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται σε μεγαλύτερες κατοικίες, με 26.591 τριμελείς και 20.064 τετραμελείς οικογένειες.

Παράλληλα, 156.224 κατοικίες φιλοξενούν πέντε ή περισσότερα άτομα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, όπου οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πιο συνηθισμένες.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών στέγασης, ιδιαίτερα για πολυμελείς οικογένειες. Η κοινωνιολόγος Marsida Simo τονίζει πως απαιτούνται νέες στεγαστικές πολιτικές, όπως η επέκταση του ωφέλιμου χώρου και η κατασκευή νέων κατοικιών για οικογένειες με πολλά μέλη. Επίσης, η παροχή κοινωνικής στέγασης και επιδοτούμενων έργων για τα χαμηλότερα εισοδήματα θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου