Τρία αρχαία ελληνικά αριστουργήματα επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ

Τρία αρχαία ελληνικά αριστουργήματα επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα υποδέχτηκε τρία αρχαία αριστουργήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Σεπτεμβρίου, τα οποία επαναπατρίστηκαν μετά από δεκαετίες άγνωστης απουσίας από τον τόπο καταγωγής τους. Αυτά τα αντικείμενα, που είχαν μεταφερθεί παράνομα σε άγνωστη χρονική στιγμή από την Ελλάδα, ανήκαν σε ιδιώτη στις ΗΠΑ και τελικά επιστράφηκαν στη χώρα προέλευσής τους.

Τα τρία έργα τέχνης αποτελούν σημαντικά κομμάτια της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρώτο είναι ένα κομμάτι μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης από την αρχαία Θεσσαλία, με ύψος 0,55 μέτρα και πλάτος 0,60 μέτρα. Στην επιφάνειά της απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή που κρατά μια ανοιχτή κοσμηματοθήκη, ενώ διακρίνεται και το χέρι ενός μικρού παιδιού. Η χρονολόγηση της στήλης τοποθετείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο. Με διαστάσεις 0,95 μέτρα ύψος και 0,42 μέτρα πλάτος, παρουσιάζει μια νεαρή γυναίκα με χιτώνα και πέπλο, τοποθετημένη σε ήρεμη και σεμνή στάση, με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος. Η τέχνη της ανάγλυφης αυτής αναπαράστασης τοποθετείται χρονολογικά περίπου το 330-320 π.Χ.

Το τρίτο αριστούργημα είναι ένα μικρό χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα, πιθανόν αθλητή, με ύψος 0,24 μέτρα. Η φυσική του στάση και το αθλητικό παρουσιαστικό του, με τα μαλλιά κομμένα κοντά, τοποθετούν αυτό το έργο τέχνης στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Τα τρία αρχαία έργα τέχνης παραδόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Ατλάντα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Η επαναφορά αυτών των πολιτιστικών θησαυρών ενισχύει το συνεχιζόμενο έργο για την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί ή εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. «Η σημερινή ημέρα υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας με διεθνείς φορείς, και αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την προστασία και επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης την καίρια συνεισφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των αντικειμένων είχε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, και ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Δημόπουλος, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών μέσω του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Ατλάντα.

Τα τρία αρχαία αριστουργήματα πλέον φυλάσσονται ασφαλή στη Γλυπτοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα εκτεθούν για το κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων.

Ο συγκεκριμένος επαναπατρισμός δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου