Άγιοι Σαράντα: Μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για τη μίσθωση 60 στρεμμάτων γης για φωτοβολταϊκά

Άγιοι Σαράντα: Μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για τη μίσθωση 60 στρεμμάτων γης για φωτοβολταϊκά

Η Δημοτική Αρχή Αγίων Σαράντα επιχειρεί την Πέμπτη, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να περάσει απόφαση για τη μίσθωση έκτασης 60 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Πρόκειται για τμήμα της ιδιοκτησίας με αριθμό 8 και αριθμό 15 στην περιοχή 2806.

Η απόφαση όμως αντιμετωπίζει την έντονη αντίδραση των κατοίκων του χωριού Νίβιτσας, οι οποίοι διεκδικούν διαχρονικά την εν λόγω έκταση, χαρακτηρίζοντάς την ως βοσκότοπο και έχοντας προσφύγει στα δικαστήρια. Μάλιστα, για την περιοχή υπάρχει και ασφαλιστικό μέτρο του Δικαστηρίου από τις 30.01.2018, με το οποίο έχει επιβληθεί συντηρητική κατάσχεση στην εν λόγω περιουσία.

Εντός του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων, με την δεξιά παράταξη και τους ανεξάρτητους να τάσσονται με τους κατοίκους, ενώ η αριστερή παράταξη πιθανότατα να ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει για την έγκριση του έργου.

Εμφανίζονται αμφιβολίες για τη διαφάνεια της διαδικασίας. Αρχικά, τον Ιούλιο του 2023, η Δημοτική Αρχή παρουσίασε στο συμβούλιο σχέδιο απόφασης για τη διαχείριση της βοσκοτόπου "Heremec" για τα επόμενα 10 χρόνια. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2023, κατέθεσε νέα πρόταση για τη μίσθωση 175 στρεμμάτων του ίδιου τμήματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Οι κάτοικοι της Νίβιτσας αντέδρασαν έντονα, επισημαίνοντας τις αντιφατικές κινήσεις του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος προέβη στην έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας για το ακίνητο 8, παρά το γεγονός ότι στο φάκελο του ακινήτου αναγράφεται η συντηρητική κατάσχεση.

Έπειτα από πιέσεις, ο Δήμος αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία τον Οκτώβριο, αλλά επανέφερε το ζήτημα τον Φεβρουάριο με μειωμένη έκταση (60 στρέμματα). Παράλληλα, κατέθεσε αγωγή για την άρση της κατάσχεσης.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Είναι άγνωστο αν οι πιέσεις από την κυβέρνηση και τους κατοίκους θα επηρεάσουν την ψηφοφορία των συμβούλων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου