Συνεργασία Αλβανίας - Ινδίας για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου

Συνεργασία Αλβανίας - Ινδίας για την κατασκευή  εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου

H αλβανική εταιρεία ενέργειας «Vega Solar» υπέγραψε Μνημόνιο Kατανόησης με Ινδό επενδυτή, για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου στην Αλβανία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Bruno Papaj, το εν λόγω εργοστάσιο, η κατασκευή του οποίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός δύο ετών, αναμένεται να παράγει 100 MW μπαταριών ετησίως.

Η Vega Solar, η οποία ιδρύθηκε το 2018, ειδικεύεται στην εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων οροφής. Μολονότι η ανακοίνωση της εν λόγω συνεργασίας προκάλεσε ευρύτατο ενθουσιασμό, εντούτοις προβληματίζει αρκετά, εξαιτίας εμποδίων που ανακύπτουν.

Ειδικότερα, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι γνωστές για τις υψηλή τους ενεργειακή πυκνότητα, τη μεγάλη διάρκεια ζωής και τον ελαφρύ τους σχεδιασμό. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια ζήτησή τους ολοένα και αυξάνεται λόγω της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εγείρονται ανησυχίες αναφορικά με την ορθή τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την εξάντληση των πόρων.

Παρά τις ανωτέρω προκλήσεις, η συνεργασία της Αλβανίας με την Ινδία τονίζει την σημασία των διεθνών εταιρικών σχέσεων για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων ενεργειακών επιταγών, ενώ παράλληλα η πρωτοβουλία για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου στη χώρα την καθιστά ενεργή στο παγκόσμιο προσκήνιο και μελλοντικό πρωτοπόρο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στα Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου