Η ΕΕ και η Γερμανία υποστηρίζουν τις πράσινες μεταφορές στα Τίρανα με επενδύσεις 81,2 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ και η Γερμανία υποστηρίζουν τις πράσινες μεταφορές στα Τίρανα με επενδύσεις 81,2 εκατ. ευρώ

Η παρουσίαση του έργου Green Transport Tirana σηματοδότησε μια κομβική στιγμή για την αναβάθμιση των αστικών μεταφορών στην αλβανική πρωτεύουσα. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τον Δήμο Τιράνων, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία του πρώτου ηλεκτρικού συστήματος ταχείας μεταφοράς λεωφορείων στα Τίρανα, γνωστού ως «e-BRT». Το δίκτυο θα καλύπτει τρεις κομβικούς άξονες: Unaza, Tirana e Re και Kombinat-Kinostudio.

Πέρα από την ποιοτική αναβάθμιση των αστικών μεταφορών, το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει δραστικά στην υλοποίηση των στόχων για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και ρύπων. Το συνολικό κόστος του έργου, ύψους 110,26 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από χρηματοδότηση της ΕΕ, δάνειο από την Τράπεζα Ανάπτυξης KfW και πόρους του Δήμου Τιράνων.

Η υψηλού επιπέδου παρουσία στην τελετή έναρξης του έργου, με την παρουσία του Πρέσβη της ΕΕ Silvio Gonzato, του Γερμανού Πρέσβη Karl Bergner, του δημάρχου Τιράνων Erion Veliaj και της διευθύντριας του KfW Office Albania, Brit Horschke, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την υλοποίηση του Green Transport Tirana. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων ανέδειξαν τα οφέλη του έργου, όπως η ταχύτερη και καθαρότερη μετακίνηση, η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος για τους κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου