Οι βουλευτές του Ράμα μπλόκαραν για τρίτη φορά την παραπομπή της υπόθεσης Xhacka στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Οι βουλευτές του Ράμα μπλόκαραν για τρίτη φορά την παραπομπή της υπόθεσης Xhacka στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Στην Αλβανία, για τρίτη φορά, η ψήφος των σοσιαλιστών βουλευτών εμποδίζει την παραπομπή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της υπόθεσης για τη θητεία ως βουλευτού της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Olta Xhacka.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, οι σοσιαλιστές επέλεξαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυτή τη φορά να απόσχουν κατά πλειοψηφία (65 ψήφοι) και μόνο 9 ψήφισαν κατά.

Οι 25 ψήφοι των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν υπέρ δεν μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Holta Zacaj, «κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει να μην εκτελέσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η ισχύς των αποφάσεών του είναι ίση με τη δύναμη του νόμου. Η μη εκτέλεση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει μη συμμόρφωση με το Σύνταγμα και τον νόμο.»

Η υπόθεση για τη θητεία της βουλευτή Xhacka ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, όταν 14 δημοκρατικοί βουλευτές απευθύνθηκαν στο κοινοβούλιο με πρόταση που τεκμηρίωνε το επιχείρημα για έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα της πρώην υπουργού.

Παράλληλα, λίγες μέρες αργότερα, κατατέθηκε μια παρόμοια πρόταση από μια άλλη ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτούς, η Xhacka βρισκόταν σε σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο σύζυγός της, πρώην σοσιαλιστής βουλευτής Artan Gaci, είχε αποκτήσει το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου στην ακτή των Δρυμάδων στη Χιμάρα.

Εν τω μεταξύ, η ίδια η Xhacka έχει επιμείνει ότι δεν έχει ωφεληθεί από δημόσιους πόρους και ότι το καθεστώς που απέκτησε ο σύζυγός της δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Τότε οι σοσιαλιστές έκριναν ότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια για την παραπομπή της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο και τον Νοέμβριο του 2022, ψήφισαν κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης, η οποία αμέσως μετά απευθύνθηκε στο Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο βρέθηκε αντιμέτωπο με δύο αιτήματα, ένα από το ένα δέκατο των βουλευτών, για την επίλυση της διαφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ τους και του κοινοβουλίου και την ακύρωση της απόφασής του, και ένα άλλο από το ένα πέμπτο των βουλευτών, που εκτός από την ακύρωση της απόφασης, ζητούσε την ασυμβατότητα στην άσκηση της θητείας της Xhacka, δηλαδή την άμεση εξέταση της υπόθεσης.

Το Δικαστήριο παρέπεμψε και τα δύο αιτήματα σε δικαστική συνεδρίαση, αλλά τελικά, τον Ιανουάριο του 2023, δικαίωσε το ένα δέκατο των βουλευτών, ακυρώνοντας την απόφαση του κοινοβουλίου και κρίνοντας ότι η υπόθεση έπρεπε να αντιμετωπιστεί από το ίδιο και όχι από το κοινοβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, όφειλε να είχε αποδεχτεί την πρόταση της αντιπολίτευσης.

...

Στρατηγικός επενδυτής στη Χιμάρα ο σύζυγος της Αλβανίδας ΥΠΕΞ

Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση ξενοδοχείου και τη χρήση παράκτιας περιοχής στη Χιμάρα σε εταιρεία που ανήκει στον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών της ...
...

Στο φως η εμπλοκή της πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας και του συζύγου της σε υπόθεση υφαρπαγή γης με πλαστά έγγραφα στη Χιμάρα

Στην εκπομπή «Στο Στόχαστρο» που προβλήθηκε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό News 24, την 1η Νοεμβρίου 2023, επιβεβαιώθηκαν τρεις λεπτομέρειες της υπόθεσης Xhaçka, που αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την εμπλοκή...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου