Αλβανία: Το Νοέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα των 80 εκατ. δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για καθαρές θάλασσες

Αλβανία: Το Νοέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα των 80 εκατ. δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για καθαρές θάλασσες

Το έργο «Καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον για μια γαλάζια θάλασσα», που υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα με δάνειο 80 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Αν και αρχικά είχε προβλεφθεί να ξεκινήσει νωρίτερα, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω διαδικασιών επικύρωσης και της ανάγκης εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού για τη διαχείριση του έργου.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε παράταση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του έργου. Η Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα αυτό, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία την 13η Νοεμβρίου 2024. Αυτή η παράταση θεωρείται απαραίτητη για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες, όπως η επικύρωση του δανείου, η πρόσληψη της ομάδας διαχείρισης και η τελική διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά, το έργο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Παρά την πρόοδο, η τελευταία αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξε μείωση της βαθμολογίας του έργου, από «ικανοποιητική» σε «μέτρια ικανοποιητική», γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις κύριες συνιστώσες. Η πρώτη αφορά την προώθηση μιας ολοκληρωμένης και κυκλικής προσέγγισης για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό 13,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δεύτερη συνιστώσα, με το μεγαλύτερο κονδύλι των 62 εκατομμυρίων δολαρίων, εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης του ποταμού Vjosa, μέσω επενδύσεων σε συστήματα αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τέλος, η τρίτη συνιστώσα, με προϋπολογισμό 4,1 εκατομμύρια δολάρια, αφορά τη διαχείριση, αξιολόγηση και παρακολούθηση του έργου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τα οικοσυστήματα των ποταμών και των ακτογραμμών της περιοχής. Ο καθαρισμός του ποταμού Αώου και της ακτογραμμής της Αυλώνας θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, με θετικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα της Αδριατικής και του Ιονίου, ενώ οι τοπικές κοινότητες θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε υποδομές.

Το έργο, το οποίο επισημάνθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα λίγο πριν την τελική του έγκριση, αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας, μέσα από επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου