Der Spiegel: Διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης Ράμα - Διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα

Der Spiegel: Διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης Ράμα -  Διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα

Ένα πρόσφατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ράμα, καταγγέλλοντας τις στενές σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η διαφθορά επηρεάζει κάθε τομέα και επίπεδο της αλβανικής κυβέρνησης, περιλαμβάνοντας ακόμη και τους ανώτατους αξιωματούχους.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Ράμα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την αρχισυνταξία του περιοδικού για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν τις καταγγελίες. Ωστόσο, το Der Spiegel όχι μόνο αρνήθηκε κάθε παρέμβαση, αλλά κατήγγειλε την απόπειρα αυτή στο ίδιο το δημοσίευμά του. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ανυπόστατες, προσβλητικές και άδικες για τη φήμη της χώρας του».

Το άρθρο αναφέρεται, επίσης, στην αυξημένη επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην αλβανική κυβέρνηση και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός ανέχεται και στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, παρουσιάζονται περιπτώσεις σημαντικών πολιτικών προσώπων από την κυβέρνησή του που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορηθεί για σκάνδαλα διαφθοράς.

Παρά τις σοβαρές κατηγορίες, ο Ράμα παραμένει σταθερός στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία.

Η δημοτικότητα του στο εξωτερικό αυξάνεται, ενώ στο εσωτερικό της χώρας, διαμαρτυρίες και κατηγορίες κατά της διακυβέρνησής του συνεχίζονται, με πολίτες να εκφράζουν την οργή τους μέσω διαδηλώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί άμεση προτεραιότητα την ένταξη της Αλβανίας, όπως επισημαίνει ο ειδικός Σεμπάς. Ο Εντι Ράμα, σε δηλώσεις του στην ιταλική κρατική τηλεόραση Rai, αρνείται ότι η πολιτική της χώρας του είναι υπό την επιρροή της μαφίας. Απορρίπτει ως αναληθείς τις κατηγορίες του πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης και στενού του συνεργάτη Άρμπεν Άχμεταϊ ο οποίος είναι φυγόδικος, ότι οι επικεφαλής της μαφίας εισέρχονταν και εξέρχονταν από το γραφείο του, δηλώνοντας ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι καταστροφικός επειδή «οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν τα ψέματα και όχι την αλήθεια». Ο Ράμα φοβάται για τη φήμη της χώρας του και έχει δηλώσει ότι «η υπομονή μας για την ένταξη στην ΕΕ είναι σχεδόν απεριόριστη». Σε συνέντευξή του στο SPIEGEL πριν από δύο χρόνια, ανέφερε ότι η Αλβανία έχει προοδεύσει σημαντικά από την απομόνωση της δικτατορίας.

Ωστόσο, οι στατιστικές καταδεικνύουν διαφορετική εικόνα. Από το 1991, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 3,3 εκατομμυρίων έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Ο μέσος μισθός είναι περίπου 750 ευρώ, και σχεδόν το ένα τρίτο των νέων είναι άνεργοι. Πρώην μέλος της αλβανικής κυβέρνησης, που προτιμά να παραμείνει ανώνυμο, αναφέρει ότι ο Ράμα έχει συγχωνεύσει τα πολιτικά και τα μέσα ενημέρωσης συμφέροντα με εκείνα των εγκληματιών και των ολιγαρχών. Σύμφωνα με αυτόν, όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημόσια προμήθεια που να μην καταλήξει στο στενό κύκλο του Ράμα και ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε παράδειγμα διαφθοράς.

Ο Λουμπόνια, πρώην φυλακισμένος επί καθεστώτος Χότζα, δηλώνει ότι ο Ράμα, που ήταν κάποτε ομιλητής της αριστεράς, έχει μετατραπεί σε έναν ναρκισσιστή με έλλειψη αρχών. Ο Λουμπόνια κατηγορεί τον Δυτικό κόσμο για την αδιαφορία του προς την πραγματικότητα της Αλβανίας, λέγοντας ότι ο Ράμα είναι ένας «κροκόδειλος» με μεγάλη «ρητορική ικανότητα» αλλά χωρίς πραγματική αντίκτυπο.

Ο Ράμα επιδιώκει μια τέταρτη θητεία, και σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μεγάλες, αφού το 90% των κοινών είναι υπό τον έλεγχό του. Πρώην αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις επαφές της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα, με την αγορά της κάνναβης να έχει μετατραπεί σε επιχείρηση κοκαΐνης.

Ο Ράμα, με την υποστήριξη επενδυτών όπως ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, προγραμματίζει μεγάλες επενδύσεις στην Αλβανία. Ο πρώην αξιωματικός του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκλ, παραδέχθηκε ότι λάμβανε χρηματικά ποσά για υπηρεσίες υπέρ της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ ο πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα καταγγέλλει ότι ο Ράμα ανταλλάσσει τη χώρα του με πολιτική υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου