Οι συναλλαγές στο κοινό ενεργειακό χρηματιστήριο Αλβανίας - Κοσόβου έφτασαν τα 3,2 εκατ. ευρώ

Οι συναλλαγές στο κοινό ενεργειακό χρηματιστήριο Αλβανίας - Κοσόβου έφτασαν τα 3,2 εκατ. ευρώ

Στην Αλβανική Χρηματιστηριακή Αγορά Ενέργειας (ALPEX), η αξία της ενέργειας που πουλήθηκε κατά την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος ανήλθε στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα περιοδικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ERE) για το οκτάμηνο, συνολικά πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 36,7 χιλιάδων MWh, με τη μέση τιμή πώλησης να φτάνει τα 89 ευρώ/MWh. Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας με τις υψηλότερες πωλήσεις, όπου καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 60% της συνολικής αξίας των συναλλαγών για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, η ALPEX ανέφερε ότι η αξία των αγορών ενέργειας στο χρηματιστήριο ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η ποσότητα ενέργειας που αγοράστηκε ήταν 13,6 χιλιάδες MWh, με τη μέση τιμή αγοράς να φτάνει τα 99,17 ευρώ/MWh.

Μια πρόσφατη αξιολόγηση της ERE για το πρώτο εξάμηνο του έτους έδειξε ότι οι τιμές στην αλβανική πλατφόρμα ήταν κατά μέσο όρο 5 ευρώ/MWh υψηλότερες από τις τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά της Ουγγαρίας, η οποία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για κάποιες μεθοδολογίες στη χώρα.

Συνολικά, στα δύο χρηματιστήρια, της Αλβανίας και του Κοσόβου, συμμετέχουν 31 μέλη, εκ των οποίων 19 δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και 12 στο Κόσοβο για τη διαπραγμάτευση της ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας. Ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν στις ενδοημερήσιες δημοπρασίες αυξάνεται, φτάνοντας τα 10 μέλη.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, εκτός από τους προμηθευτές και τους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχουν πλέον και εταιρείες που παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα και διαθέτουν άδειες παραγωγής και εμπορίας.

Η έναρξη της κοινής αγοράς ενέργειας μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μελών που εμπλέκονται στις διαδικασίες εκκαθάρισης συναλλαγών, με τέσσερα μέλη αυτή τη στιγμή – δύο στην Αλβανία και δύο στο Κόσοβο.

Η Αλβανική Χρηματιστηριακή Αγορά Ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 12 Απριλίου του περασμένου έτους, αρχικά μόνο για την Αλβανία, ενώ φέτος επεκτάθηκε και στο Κόσοβο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου