Ράμα: «Η διαφορά μας με την Ελλάδα είναι διμερής και δεν σχετίζεται με την ένταξη μας στην ΕΕ»

Ράμα: «Η διαφορά μας με την Ελλάδα είναι διμερής και δεν σχετίζεται με την ένταξη μας στην ΕΕ»

Τα διμερή ζητήματα πρέπει να λύνονται μεταξύ των δυο χωρών, δήλωσε ο Ράμα

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα πραγματοποίησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα στον απόηχο της χθεσινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες. Μιλώντας για την θέση της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαιτίας της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, ανέφερε πως τα διμερή ζητήματα πρέπει να διαχωριστούν από αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως αυτά δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη μιας χώρας.

«Αν δεν βρεθεί τρόπος να διαχωριστούν τα διμερή ζητήματα στα Βαλκάνια, μπορούμε να προβλέψουμε χωρίς δυσκολία πόσα προβλήματα μπορούν να βγουν στην επιφάνεια μεταξύ των χωρών. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ιστορικά ζητήματα. Δεν υπάρχει καμία πτυχή που σχετίζεται με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Η διαφορά μας με την Ελλάδα, έχω υπογραμμίσει πως είναι ένα θέμα μεταξύ μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεταξύ μας και ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα θέμα που εμείς ως Αλβανία δεν βλέπουμε να σχετίζεται ούτε με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ούτε με την διατάραξη των σχέσεων μας με την Ελλάδα, που είναι στρατηγικός εταίρος και ένας γείτονας με τον οποίο θέλουμε να εμβαθύνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και φιλία. Εμείς θέλουμε.

Ο εσωτερικός μετασχηματισμός της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός για όλους μας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λαμβάνει απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά διοργανώνει το συνέδριο στη διάσκεψη των πρεσβευτών των χωρών μελών να προχωρήσει από επίσημη σκοπιά τα επόμενα χρόνια. Η Αλβανία δεν καθυστερεί ούτε μια μέρα, γιατί στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας», είπε ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου