Δημοκρατικό Κόμμα για τον Υπουργό Οικονομικών: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το δημόσιο ταμείο λαμβάνει χρήματα για τις ιδιωτικές του εταιρείες

Δημοκρατικό Κόμμα για τον Υπουργό Οικονομικών: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το δημόσιο ταμείο λαμβάνει χρήματα για τις ιδιωτικές του εταιρείες

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κατηγόρησε τον νέο Υπουργό Οικονομικών, Petrit Malaj, για εμπλοκή σε οικονομικές ατασθαλίες μέσω επιχειρήσεων που ανήκουν στην οικογένειά του, οι οποίες φέρονται να έχουν επωφεληθεί από δημόσιους πόρους. Σύμφωνα με το PD, ο Malaj διατηρούσε στενές σχέσεις με δύο εταιρείες, την "BDO Albania shpk" και την "PBM shpk", οι οποίες ελέγχονται από μέλη της οικογένειάς του.

Η "BDO Albania shpk" ανήκει στον πατέρα και την αδερφή του Malaj, με τον ίδιο να διατηρεί τη θέση του διαχειριστή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Η δεύτερη εταιρεία, "PBM shpk", ανήκει επίσης στους γονείς του, με τον υπουργό να αποχωρεί από την ιδιοκτησία της τον Ιούλιο του 2019, μεταβιβάζοντας τις μετοχές στη μητέρα του. Παρά την αποχώρησή τoυ, οι εταιρείες φέρονται να έχουν κερδίσει σημαντικά ποσά από δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις. Για παράδειγμα, η "BDΟ Albania" φέρεται να έχει λάβει 5,8 εκατομμύρια λεκ από δημόσιους οργανισμούς, όπως το INSTAT και η Γενική Διεύθυνση Σιδηροδρόμων Δυρραχίου, για την παροχή υπηρεσιών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του PD για θέματα διαφθοράς, Genta Vangjeli, κατήγγειλε επίσης ότι η "BDO Albania" είχε αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας "Eco Tirana", η οποία ανήκει στον δήμαρχο των Τιράνων, Erjon Veliaj, κατά την περίοδο 2019-2021, έναντι 1,8 εκατομμυρίων λεκ. Επιπλέον, το PD ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρείχε η κυβέρνηση, όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ευημερίας, ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του Malaj, παρά της πραγματικής κατάστασης.

Σημαντική είναι η αναφορά στη δήλωση του Διευθυντή του Κρατικού Οργανισμού Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, Igli Tafa, ότι τα δεδομένα της απογραφής δεν επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε στο INSTAT τον Φεβρουάριο του 2024, υπονοώντας ότι τα στοιχεία φυλάσσονταν σε φυσική τοποθεσία εκτός του INSTAT.

Ο Petrit Malaj ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών στις 31 Ιουλίου 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου