Στάρμερ: «Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει μετανάστες στην Αλβανία λίγους μήνες μετά την...»

Στάρμερ: «Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει μετανάστες στην Αλβανία λίγους μήνες μετά την...»

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πιθανότητα αποστολής αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, καθώς προετοιμάζεται να συναντήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Giorgia Meloni. Ο Starmer ανέφερε πως θα εξετάσει πώς λειτουργεί η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου.

Ο Starmer, μετά την ανάληψη της εξουσίας, ακύρωσε την αμφιλεγόμενη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, αλλά τώρα δείχνει ανοιχτός σε αντίστοιχα σχέδια με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στο ιταλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει στρατόπεδα στην Αλβανία για έως 3.000 αιτούντες άσυλο, δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί η αποτελεσματικότητά του.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζουν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν αποτρέπει τους ανθρώπους από επικίνδυνες διασχίσεις. Η Αμνηστία έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, αναφερόμενη σε ζητήματα όπως οι παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και η βία κατά των γυναικών και της LGBT+ κοινότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου