Αλβανίδα πολιτικός κάνει σκοποβολή σε εικόνα της Παναγίας και του Χριστού

Αλβανίδα πολιτικός κάνει σκοποβολή σε εικόνα της Παναγίας και του Χριστού

Η Σανίγια Αμέτι, δημοτική σύμβουλος στη Ζυρίχη, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες πυροβολεί μια εικόνα της Παναγίας με τον Θείο Βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η 32χρονη πολιτικός από την Αλβανία, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων-Φιλελευθέρων, χρησιμοποίησε αθλητικό πιστόλι για να πυροβολήσει την εικόνα, προκαλώντας ζημιές στα πρόσωπα της Παναγίας και του Ιησού. Η εικόνα αυτή, που χρονολογείται από το 1350, χρησιμοποιήθηκε σε αφίσα για δημοπρασία. Η Αμέτι, η οποία έχει μουσουλμανικό υπόβαθρο αλλά σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως αγνωστικίστρια, ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Ισχυρίστηκε πως δεν είχε αντιληφθεί τη θρησκευτική σημασία της εικόνας και την είχε επιλέξει λόγω του κατάλληλου μεγέθους της για εξάσκηση σκοποβολής.

Παρά τη διαγραφή της ανάρτησης και τη συγγνώμη της, η πράξη της προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως από καθολικούς κύκλους που την κατηγόρησαν για προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Οι επικριτές της θεώρησαν την ενέργειά της προσβλητική προς τη χριστιανική πίστη και ζήτησαν αυστηρά μέτρα εναντίον της. Το γεγονός οδήγησε στην έναρξη διαδικασίας διαγραφής της από το κόμμα και στην απόλυσή της από την εταιρεία όπου εργαζόταν.

Η Αμέτι, που γεννήθηκε στη Βοσνία και μετανάστευσε στην Ελβετία το 1995 ως πρόσφυγας από την Αλβανία, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και σήμερα εκπονεί τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης με θέμα την κυβερνοασφάλεια. Στο παρελθόν, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με άλλες αμφιλεγόμενες πράξεις, όπως όταν φόρεσε στρατιωτική στολή σε εκδήλωση με μέλη του λαϊκιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και όταν ανάρτησε αφίσες στην Αλβανία, την πατρίδα της οικογένειάς της.

Η υπόθεση της Αμέτι δεν πέρασε απαρατήρητη από την καθολική κοινότητα στην Ελβετία. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μέσω του ιστότοπου Kath.ch, ανέφερε πως οι Ελβετοί επίσκοποι καταδίκασαν έντονα την πράξη της, θεωρώντας πως προσβάλλει βαθιά το θρησκευτικό συναίσθημα πολλών καθολικών. Η Αμέτι, μετά από απειλές που δέχθηκε, τέθηκε υπό αστυνομική προστασία και παραιτήθηκε από τη θέση της στην ηγεσία του κόμματος.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου