Τράπεζα Αλβανίας: Οι καταθέσεις σε ευρώ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς

Τράπεζα Αλβανίας: Οι καταθέσεις σε ευρώ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς

Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ στην Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στα τέλη Ιουλίου 2024 οι καταθέσεις σε ευρώ έφτασαν τα 7,63 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρόλο που παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση τον Φεβρουάριο του 2024, οι καταθέσεις σε ευρώ ανέκαμψαν τους επόμενους μήνες, συνεχίζοντας την αυξητική τους τάση. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις εισροές ξένου συναλλάγματος στην αλβανική οικονομία. Οι κύριες πηγές των εισροών αυτών είναι οι εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως τουριστικών, καθώς και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων.

Η καλοκαιρινή περίοδος παραδοσιακά συνδέεται με αυξημένες καταθέσεις στις τράπεζες, κυρίως λόγω του τουρισμού. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο, ενώ παρατηρείται αύξηση στις προθεσμιακές καταθέσεις, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Ιδιαίτερη ανάπτυξη σημειώνουν οι καταθέσεις με διάρκεια άνω των δύο ετών, που προσφέρουν καλύτερα επιτόκια.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των καταθέσεων παίζουν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ετήσιας αύξησης των καταθέσεων, που ανήλθε στα 808 εκατομμύρια ευρώ. Οι καταθέσεις των ιδιωτών ανέρχονταν σε 5,63 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουλίου, αποτελώντας το 74% των συνολικών καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.

Η μεγάλη προσφορά ευρώ στην αγορά έχει οδηγήσει σε μείωση της ισοτιμίας του έναντι του αλβανικού λεκ, με το ευρώ να πέφτει κάτω από το όριο των 100 λεκ. Παρά τις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αλβανίας, η οποία αγοράζει ευρώ από τον Μάιο για να στηρίξει το νόμισμα, η ισοτιμία συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας τα 99,6 λεκ τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η αυξημένη προσφορά ξένου νομίσματος επιβεβαιώνεται από την άνοδο του όγκου συναλλάγματος κατά 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταδεικνύοντας τις υψηλές εισροές συναλλάγματος στην αλβανική οικονομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου