Συμφωνία Open Balkans: Αλβανοί μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς άδεια σε Σερβία και Σκόπια

Συμφωνία Open Balkans: Αλβανοί μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς άδεια σε Σερβία και Σκόπια

Την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων στα Βαλκάνια εγκαινίασε η περιφερειακή πρωτοβουλία Open Balkans, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου 2024.

Οι πολίτες της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας μπορούν από τις αρχές αυτού του μήνα να εργάζονται σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες χωρίς να χρειάζονται άδεια εργασίας στο πλαίσιο της περιφερειακής πρωτοβουλίας Open Balkans.

Τον Ιανουάριο, οι τρεις χώρες υπέγραψαν δύο πρωτόκολλα για την ενοποίηση των αγορών εργασίας τους και τα συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για τους πολίτες τους.

Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και οι πολίτες της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων έχουν πλέον τη δυνατότητα να εισέλθουν στην επικράτεια καθεμιάς από αυτές τις χώρες με έγκυρο προσωπικό έγγραφο ταυτοποίησης και τη δυνατότητα να απασχοληθούν χωρίς να απαιτείται παροχή άδειας εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Σινίσα Μάλι σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης την Παρασκευή.

Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εγγραφή των εργαζομένων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αφού συνδεθούν οι πύλες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των τριών χωρών.

Η περιφερειακή πρωτοβουλία Open Balkans διαμορφώθηκε το 2019 όταν η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια οικονομική ζώνη για 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ανοίγοντας τα σύνορά τους τόσο στους ανθρώπους όσο και στα προϊόντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου