Ora News: Διεκδικεί 128 εκατ. ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση για την κατάσχεσή του

Ora News: Διεκδικεί 128 εκατ. ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση για την κατάσχεσή του

Ο Michael Ostrove, δικηγόρος της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας DLA Piper, ηγείται της επιτροπής που θα κρίνει την αγωγή της κυρίας Mimoza Ndroqi εναντίον της αλβανικής κυβέρνησης. Η δίκη ξεκίνησε επίσημα στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο την αποζημίωση ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάσχεση της τηλεόρασης Ora News.

Η κα Ndroqi, σύζυγος του Ylli Ndroqi, στηρίζει την αγωγή της στη διμερή συνθήκη προστασίας επενδύσεων μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας. Έχοντας αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα, η κα Ndroqi θεωρεί την κατάσχεση του Ora News από την αλβανική κυβέρνηση ως παραβίαση της εν λόγω συνθήκης, η οποία υπογράφηκε το 1994 και τέθηκε σε ισχύ το 1996.

Στη δικαστική αίθουσα, τα συμφέροντα της οικογένειας Ndroqi εκπροσωπούνται από τις δικηγορικές εταιρείες Opti-Law και Daci & Associates, ενώ το αλβανικό κράτος υπερασπίζεται τον εαυτό του μέσω της Εισαγγελίας του Κράτους και του δικηγορικού γραφείου Allen & Overy.

Η κατάσχεση του Ora News έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2020 από το SPAK. Ακολούθησε η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου υπέρ της κατάσχεσης, την οποία ο κ. Ndroqi αμφισβητεί έντονα. Ο ίδιος θεωρεί τη διαδικασία πολιτικά ενορχηστρωμένη, εστιάζοντας στους συγκρούσεις του με τον δήμαρχο Τιράνων Erjon Veliaj και στην κριτική στάση του Ora News απέναντί του.

Η εξέλιξη της δίκης θα κρίνει όχι μόνο την τύχη της αγωγής ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και άπτεται ευρύτερων ζητημάτων, όπως η ελευθερία του λόγου και η προστασία των επενδύσεων στην Αλβανία. Το αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία από πλήθος φορέων, τόσο εντός όσο και εκτός Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου