Αναβάθμισε την Αλβανία ο οίκος Standard & Poor’s

Αναβάθμισε την Αλβανία ο οίκος Standard & Poor’s

Στις 22 Μαρτίου 2024, η S&P Global Ratings αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε «BB-» από «B+» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα «B» σε ξένο και τοπικό νόμισμα.

Η Standard & Poor's (S&P) αναβάθμισε την αξιολόγηση του αλβανικού χρέους από B+ σε BB-, σηματοδοτώντας μια σημαντική ώθηση για την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Η αναβάθμιση αποτελεί την πρώτη φορά που η κρατική πίστωση της Αλβανίας λαμβάνει βαθμολογία δύο Β, καθιστώντας την πιο ελκυστική στους επενδυτές. Η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας επιτρέπει στην Αλβανία να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια, μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και απελευθερώνοντας πόρους για άλλες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P, η βελτίωση της αξιολόγησης οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, η οποία ανήλθε σε μέσο όρο 5,8% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τις προκλήσεις που έθεσαν ο σεισμός του 2019, η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η S&P τονίζει επίσης την ανθεκτικότητα της αλβανικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Ο τουριστικός τομέας γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 15% του ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023.

Επιπρόσθετα, η έκθεση επαινεί τις αλβανικές αρχές για τη δέσμευσή τους στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η συνετή διαχείριση οδήγησε σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους από 74,5% του ΑΕΠ το 2020 σε 58% το 2023.

Η S&P προβλέπει ότι η Αλβανία θα διατηρήσει την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, διατηρώντας το χρέος σε σταθερή πορεία προς μείωση. Ο οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα θα υιοθετήσει θεσμικά μέτρα για να ενισχύσει την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ έως το 2030.

Παράλληλα, η S&P επισημαίνει ότι η χώρα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει τις υποδομές και να ευθυγραμμίσει το νομικό πλαίσιο με τα πρότυπα της ΕΕ. Ωστόσο, η S&P υπενθυμίζει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας παραμένει χαμηλή, με τα ομόλογα BB- να φέρουν σχετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου