Δ. Βαλκάνια: Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της περιοχής αναδείχθηκε το «Μητέρα Τερέζα» για το 2022

Δ. Βαλκάνια: Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της περιοχής αναδείχθηκε το «Μητέρα Τερέζα» για το 2022

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μητέρα Τερέζα στα Τίρανα της Αλβανίας αναδείχθηκε το πολυσύχναστο αεροδρόμιο στα Βαλκάνια το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ την χωρητικότητά του 3 εκατομμυρίων επιβατών, φτάνοντας τα 5,2 εκατομμύρια. Η Κοινότητα Μεταφορών, που εστιάζει στην ενοποίηση των περιφερειακών υποδομών με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη εκτεταμένων ανακαινίσεων και αναβάθμισης υποδομών.

Συγκριτικά, το αεροδρόμιο Ποντγκόριτσα λειτούργησε στο 132% της χωρητικότητάς του (1 εκατομμύριο), ενώ το αεροδρόμιο Πρίστινα κινήθηκε στο 72,5% (4 εκατομμύρια). Το αεροδρόμιο Nikola Tesla στο Βελιγράδι, με δυνατότητα 10 εκατομμυρίων, λειτούργησε στο 32%, ενώ το αεροδρόμιο Σεράγεβο στο 67% (1,37 εκατομμύρια). Τα αεροδρόμια Σκοπίων (39,66% - 3,2 εκατομμύρια) και Οχρίδας (30,53% - 400.000) λειτούργησαν σημαντικά κάτω από τις δυνατότητές τους. Το αεροδρόμιο Νις Κωνσταντίνος ο Μέγας στη Σερβία (86% - 500.000) πλησιάζει το όριο.

Εκτός από το Μητέρα Τερέζα, τα αεροδρόμια Σεράγεβο, Σκοπίων, Οχρίδας και Νις Κωνσταντίνος ο Μέγας χρήζουν βελτιώσεων. Το Μητέρα Τερέζα προγραμματίζεται να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια διαθέτουν λεωφορείες προς τα κέντρα των πόλεων.

Η Κοινότητα Μεταφορών τονίζει την ανάγκη για άμεσες επενδύσεις σε ανακαινίσεις και αναβάθμιση των αεροδρομίων, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη επιβατική κίνηση και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας. Η βελτίωση των αεροπορικών υποδομών στα Βαλκάνια θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και επενδύσεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου