Open Balkans: Ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για πολίτες Αλβανίας, Σκοπίων και Σερβίας

Open Balkans: Ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για πολίτες Αλβανίας, Σκοπίων και Σερβίας

Οι πολίτες της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας θα μπορούν πλέον να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες, όπως θα έκαναν στη δική τους χώρα. Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο πρωτόκολλο της συμφωνίας για ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Η συμφωνία αυτή, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Open Balkans, επιτρέπει στους πολίτες των τριών χωρών να εργάζονται και να ζουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη.

«Το πρωτόκολλο αυτό καθορίζει τους όρους για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους όρους ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων για την εγγραφή των πολιτών των συμβαλλομένων μερών, καθώς και θέματα σχετικά με την εργασία και διαμονή πολιτών των συμβαλλομένων μερών στην επικράτεια του παραλήπτη», αναφέρεται στην εγκεκριμένη συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας, οι πολίτες της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας, που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα από τα κράτη μέλη του Open Balkans ή έχουν ήδη βρει εργοδότη, πρέπει να διαθέτουν προσωπικό αριθμό αναγνώρισης. Μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας eGovernment, συμπληρώνοντας μια φόρμα και επισυνάπτοντας ένα έγκυρο βιομετρικό έγγραφο. Οι αρμόδιες αρχές δημιουργούν έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης των Ανοικτών Βαλκανίων (IDOB) μέσω της πλατφόρμας eGovernment.

Μετά τη δημιουργία του αριθμού IDOB, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας που τον ενδιαφέρει και να υποβάλει αίτηση για ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μετά την επαλήθευση των στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εργαστεί υπό τις ίδιες συνθήκες με τους πολίτες της χώρας για διάστημα έως δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης της άδειας εργασίας και παραμονής.

Στο πλαίσιο του Open Balkans, τον Δεκέμβριο του 2021 υπογράφηκε συμφωνία για τους όρους ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τη σύνδεση συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης πολιτών. Η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, που αφορά περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους, αναμένεται να αποτρέψει την περαιτέρω διαρροή εγκεφάλων και νεολαίας από την περιοχή, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης και ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ποιοτικό προσωπικό τόσο από τοπικές όσο και από διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Χριστόφορος 19/06/2024 01:06

"Πολίτες Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας. Ναι η συμφωνία αφορά ολόκληρη την βόρεια Μακεδονία και όχι μόνο την πρωτεύουσα Σκόπια. Άντε μπράβο....

"Πολίτες Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας. Ναι η συμφωνία αφορά ολόκληρη την βόρεια Μακεδονία και όχι μόνο την πρωτεύουσα Σκόπια. Άντε μπράβο....

Προσθήκη σχολίου