Ομοσπονδία Αλβανικών Κομμάτων Αντιπολίτευσης: Με την αποπομπή του Μπελέρη απειλείται η συνταγματική τάξη

Ομοσπονδία Αλβανικών Κομμάτων Αντιπολίτευσης: Με την αποπομπή του Μπελέρη απειλείται η συνταγματική τάξη

Η Ομοσπονδία Κομμάτων της Αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα στην αποπομπή του Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου Χιμάρας και στον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών, ισχυριζόμενη ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) και ο πρόεδρος Μπαϊράμ Μπέγκαι απειλούν τη συνταγματική τάξη της χώρας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κυβέρνηση υπερβαίνει το νόμο και πρέπει να τιμωρηθεί για τις ενέργειές της.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας περιγράφει τη διαδικασία αποπομπής του Μπελέρη ως βιαστική και παράνομη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διορίσει τον νέο δήμαρχο Χιμάρας και όχι να τον εκλέξει μέσω μιας νόμιμης και δημοκρατικής διαδικασίας. Επίσης, η ανακοίνωση τονίζει ότι η απομάκρυνση του Μπελέρη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Πρωθυπουργού Ράμα για την προώθηση «στρατηγικών επενδυτών» στην περιοχή της Χιμάρας.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι θεσμοί της Δημοκρατίας για την αποπομπή του Μπελέρη αποδεικνύει την έλλειψη διάκρισης και ισορροπίας δυνάμεων στην Αλβανία, κατηγορώντας τον Έντι Ράμα για την υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι αποφάσεις του Επιτρόπου των Εκλογών και του Προέδρου της Δημοκρατίας παραβιάζουν το νόμο και το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το άρθρο 133 του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών προβλέπει την αναστολή των αποτελεσμάτων της διοικητικής πράξης μέχρι την εξέταση της προσφυγής, κάτι που δεν τηρήθηκε στην περίπτωση του Μπελέρη. Επιπλέον, τονίζει ότι ο Μπελέρης δεν είχε την ευκαιρία να ασκήσει έφεση.

Η Ομοσπονδία Κομμάτων της Αντιπολίτευσης καλεί τους υποστηρικτές της και όλους τους Αλβανούς πολίτες να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία στις 11 Ιουλίου στις 20:00, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις ενέργειες της κυβέρνησης και να προστατεύσουν τη συνταγματική τάξη της χώρας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την αντιπολίτευση να επιμένει στις κατηγορίες της και να προετοιμάζεται για περαιτέρω δράσεις κατά της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου