Κέρκυρα και Λευκάδα αντιμέτωπες με την κρίση ύδρευσης - Λύσεις από την Αλβανία και την Ήπειρο

Κέρκυρα και Λευκάδα αντιμέτωπες με την κρίση ύδρευσης - Λύσεις από την Αλβανία και την Ήπειρο

Το καλοκαίρι του 2024, τα νησιά του βορείου Ιονίου, Κέρκυρα και Λευκάδα, βρίσκονται αντιμέτωπα με μία σοβαρή κρίση ύδρευσης που απειλεί την ευημερία των κατοίκων και την πορεία του τουρισμού τους. Η καθυστέρηση λήψης μέτρων και δρομολόγησης λύσεων σε ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια καθιστά την κατάσταση απειλητική και επείγουσα.

Στην Κέρκυρα, η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, σε συνεργασία με τους δημάρχους και την κεντρική κυβέρνηση, εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων μέσω αγωγού από την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη δρομολογηθεί, με το “πράσινο φως” για τη διερεύνηση της λύσης εισαγωγής νερού από τις πηγές στο Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας. Παράλληλα, εξετάζεται η άντληση και μεταφορά νερού από πηγές στη Θεσπρωτία, βόρεια της Σαγιάδας, με την πιθανότητα διαπεριφερειακής και διαδημοτικής συνεργασίας.

Στη Λευκάδα, ο υπάρχων αγωγός που τροφοδοτεί το νησί, αλλά και πόλεις της Ηπείρου και της Ακαρνανίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαρροών. Οι δήμαρχοι της περιοχής έχουν συναντηθεί για να συντονιστούν και να βρουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, καθώς ο αγωγός θυμίζει περισσότερο… σουρωτήρι παρά σωλήνα.

Η ομαλή υδροδότηση της Κέρκυρας είναι αβέβαιη, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να διασφαλίσουν την επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων. Τα φαινόμενα γεωτρήσεων που στερεύουν προκαλούν έντονο προβληματισμό, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη τουριστική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Γίνεται έκκληση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες για λελογισμένη χρήση νερού, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Παρά τις κινήσεις του Περιφερειάρχη, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την απένταξη του έργου των φραγμάτων που αφορούσε την ύδρευση της Κέρκυρας. Είναι αναγκαίο να εκδοθεί μια ανακοίνωση που θα εξηγεί τους λόγους της απένταξης και γιατί δεν μπορούν να διατεθούν χρήματα από εθνικούς πόρους ή το ΠΔΕ. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς έχουν ανάγκη από εξηγήσεις και διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Τα δύο νησιά του βορείου Ιονίου βρίσκονται αντιμέτωπα με μία κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί άμεσες λύσεις και συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ευημερία τους κατά τη θερινή περίοδο και πέρα από αυτή.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου