Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Αλβανίας να μετατραπεί σε εξαγωνική ενεργειακή δύναμη;

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Αλβανίας να μετατραπεί σε εξαγωνική ενεργειακή δύναμη;

Η Αλβανία φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε εξαγωγική δύναμη στον τομέα της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα, όπως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, καθώς και η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει την Αλβανία με την Ιταλία. Αυτά τα έργα αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας και να την εντάξουν στις διεθνείς αγορές καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα: μπορεί η Αλβανία πραγματικά να πετύχει αυτόν τον στόχο;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την προοπτική αυτή, πρέπει να εξετάσουμε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υπάρχουσες δυνατότητες παραγωγής, καθώς και το αν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η παραγωγή ενέργειας στη χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι ποσότητες παραγόμενης ενέργειας να ποικίλλουν ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Παρά τις δυσκολίες, η Αλβανία παράγει ετησίως μεταξύ 7 και 9 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και το 2024 αναμένεται σημαντική αύξηση της παραγωγής από νέα ηλιακά έργα.

Η αλβανική κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή κατά 4 τεραβατώρες μέχρι το 2030, φτάνοντας συνολικά τις 11-13 τεραβατώρες. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα όχι μόνο να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά και να εξάγει το πλεόνασμα ενέργειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτούνται επιπλέον 1.142 MW παραγωγικής ισχύος, και η Αλβανία πρέπει να προσθέτει περίπου 190 MW νέας ισχύος ετησίως μέχρι το 2030.

Μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες είναι το σχέδιο συνεργασίας με την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ενεργειακού καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Αυτό το έργο, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300-500 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργήσει μια «ενεργειακή λεωφόρο» για την Αλβανία, δίνοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου