Περισσότεροι από 5.000 Αλβανοί με παράτυπη παραμονή στην ΕΕ επαναπατρίζονται

Περισσότεροι από 5.000 Αλβανοί με παράτυπη παραμονή στην ΕΕ επαναπατρίζονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), 4.000 Αλβανοί πολίτες που διέμεναν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά από σχετικές διαταγές των αρχών. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανέφερε ότι άλλοι 1.120 Αλβανοί πολίτες με ποινικά αδικήματα επαναπατρίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αλβανία.

Οι αρχές της ΕΕ επισημαίνουν ότι μόνο το ένα τέταρτο των Αλβανών που έπρεπε να επιστρέψουν το έκαναν με τη θέλησή τους, ενώ οι υπόλοιποι επαναπατρίστηκαν συνοδευόμενοι από την αστυνομία των ευρωπαϊκών χωρών και της Αλβανίας. Τα στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν ότι 3.085 Αλβανοί επαναπατρίστηκαν με τη συνοδεία αστυνομικών μέσω αεροπορικών ή χερσαίων συνόρων, ενώ 650 επέστρεψαν εθελοντικά και 265 βοηθήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι κάλυψαν το κόστος μεταφοράς τους.

Οι 1.120 Αλβανοί πολίτες που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο συνοδεύτηκαν σε όλες τις περιπτώσεις από αστυνομικές δυνάμεις και των δύο χωρών, μέσα από 25 επιχειρήσεις επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, οι περισσότερες αναγκαστικές επιστροφές Αλβανών πολιτών έγιναν από χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το προηγούμενο έτος 8.135 Αλβανοί πολίτες που διέμεναν παράνομα σε χώρες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν στην Αλβανία. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Αλβανοί κατέχουν τη δεύτερη θέση, μετά τους Γεωργιανούς, στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου