Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνια νεολιθικά ευρήματα στη λίμνη Πλαστήρα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνια νεολιθικά ευρήματα στη λίμνη Πλαστήρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικών ευρημάτων στη νεολιθική τοποθεσία «Βοτανικός Κήπος», στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα. Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, υπό την καθοδήγηση των αρχαιολόγων Δρ. Κυπαρίσση-Αποστολίκα και Δρ. Ορέστη Αποστολίκα, έφερε στο φως σπάνια ευρήματα από έναν οικισμό που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, κάτι που τον κάνει να διαφέρει από άλλους γνωστούς νεολιθικούς οικισμούς.

Η περιοχή, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα, όπως εργαλεία, μυλόπετρες και κεραμικά. Η κεραμική βρέθηκε να έχει κατασκευαστεί επιτόπου, με την ανακάλυψη κεραμικών κλιβάνων που μαρτυρούν την αυτονομία του οικισμού σε πρώτες ύλες. Αυτοί οι κλίβανοι, μαζί με άλλα κατασκευαστικά ευρήματα, δείχνουν ότι πιθανόν ο οικισμός να ήταν μόνιμος.

Ανάμεσα στα κινητά ευρήματα ήταν ανθρωπόμορφα ειδώλια και ένα σπάνιο μοντέλο φούρνου ή σπιτιού. Αυτά τα αντικείμενα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, υποδεικνύουν ότι η τοποθεσία είχε μοναδικά χαρακτηριστικά και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα της νεολιθικής περιόδου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου