Πώς άλλαξε ο εξαγωγικός χάρτης στην Αλβανία τους τελευταίους 8 μήνες;

Πώς άλλαξε ο εξαγωγικός χάρτης στην Αλβανία τους τελευταίους 8 μήνες;

Από την αρχή του έτους, η πτώση των τιμών και η υποτίμηση του ευρώ είχαν εμφανή επίδραση στις εξαγωγές της Αλβανίας. Ποια είναι όμως τα μηνύματα που μας δίνουν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των αλβανικών εξαγωγών στους πρώτους οκτώ μήνες του 2023;

Κατά την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν τα 255 δισ. λεκ, σημειώνοντας μείωση κατά 14,9%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 595 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,2%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Αυτή η σχεδόν 15% πτώση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με τα τελευταία να συνεχίζουν να μειώνονται μήνα με τον μήνα.

Η ανάλυση της πλατφόρμας "Scan Intel" επικεντρώθηκε στους 10 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας για να παρατηρήσει τις αλλαγές στο μερίδιό τους στις εξαγωγές κατά το οκτάμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τέσσερις κύριοι εταίροι, δηλαδή η Ιταλία, το Κόσοβο, η Ελλάδα και η Γερμανία, διατήρησαν τις ίδιες θέσεις όπως και πέρυσι. Υπήρξαν μικρές μεταβολές στο ποσοστό που κατέχει κάθε χώρα στο συνολικό εμπόριο, με την Ιταλία να σημειώνει αύξηση 0,8 ποσοστιαίων μονάδων και το Κόσοβο 1,3 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό της Ελλάδας μειώθηκε από το 7% στο 6,2%.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η αναβάθμιση των Σκοπίων στη θέση του έκτου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Αλβανίας, παίρνοντας τη θέση της Ισπανίας. Η Κίνα επίσης σημείωσε πρόοδο, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση, ξεπερνώντας τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Αξιοσημείωτη είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη λίστα των 10 μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας, με τη Σλοβακία να παίρνει τη θέση του με μερίδιο 1,7% στις αλβανικές εξαγωγές.

Όσον αφορά τις μεταβολές σε αξία, η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές, με πτώση 41%, ενώ ακολούθησαν το Μαυροβούνιο (26%), τα Σκόπια (24%) και η Ελλάδα (24%). Παράλληλα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σερβία και το Κόσοβο σημείωσαν επίσης πτώση στις εξαγωγές. Η μόνη χώρα που παρουσίασε αύξηση μεταξύ των 10 κορυφαίων εμπορικών εταίρων ήταν η Κίνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου