Τέσσερις αλβανικές τράπεζες θα χορηγήσουν κοινό δάνειο 110 εκατ. ευρώ στην τουρκική Ayen Energy

Τέσσερις αλβανικές τράπεζες θα χορηγήσουν κοινό δάνειο 110 εκατ. ευρώ στην τουρκική Ayen Energy

Τέσσερις εμπορικές τράπεζες της Αλβανίας θα χορηγήσουν στην εταιρεία Ayen AS Energji το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του τραπεζικού τομέα της χώρας. Οι τράπεζες Raiffeisen Bank, Banka OTP Albania, Banka Intesa Sanpaolo Albania και Tirana Bank θα διαθέσουν συνολικά 110 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία του ενεργειακού τομέα, με στόχο την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου που είχε ληφθεί από την τουρκική İş Bank.

Η Ayen AS Energji είχε συνάψει αρχική σύμβαση δανείου ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ με την İş Bank το 2014, το οποίο αυξήθηκε σε δύο φάσεις, φτάνοντας τελικά στα 178 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023, οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς την τουρκική τράπεζα είχαν μειωθεί περίπου στα 11,5 δισεκατομμύρια λεκ, ποσό που θα καλυφθεί από το νέο δάνειο των αλβανικών τραπεζών με πιο ευνοϊκούς όρους.

Ο κύριος στόχος της Ayen AS Energji είναι η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών υδροηλεκτρικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 110 MW στον καταρράκτη του ποταμού Fan στη Μύρδητα. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται θα πωλείται τόσο στην Αλβανία όσο και διεθνώς, βάσει της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογραφεί με την αλβανική κυβέρνηση. Η σύμβαση αυτή, τύπου BOT (Build-Operate-Transfer), έχει διάρκεια 41 ετών, με δυνατότητα παράτασης.

Παρά την επιτυχία στη σύναψη του νέου δανείου, η Ayen AS Energji σημείωσε σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη της το 2023, τα οποία μειώθηκαν κατά 69%, φτάνοντας περίπου στα 1,1 δισεκατομμύρια λεκ, σε σύγκριση με τα 3,5 δισεκατομμύρια λεκ της προηγούμενης χρονιάς.

Τα κοινοπρακτικά δάνεια έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις αλβανικές τράπεζες, κυρίως για τη στήριξη μεγάλων έργων υποδομής μέσω συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους δάνεια έχουν χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα όπως την κατασκευή οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ οι τράπεζες διαχειρίζονται τους κινδύνους μέσω των εγγυήσεων που προσφέρουν οι δανειολήπτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου