ΕΕ: Η δράση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας

ΕΕ: Η δράση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη έλλειψη συντονισμού του Κοσσυφοπεδίου με τους διεθνείς εταίρους και εταίρους ασφαλείας, αναφερόμενη στη δράση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στις 30 Αυγούστου. Η συγκεκριμένη ενέργεια περιελάμβανε το κλείσιμο πέντε παράλληλων σερβικών δήμων στο βόρειo τμήμα, γεγονός που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη ασταθούς κατάστασης.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εντάσεις και έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της χώρας να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Στάνο, οι εκκλήσεις αυτές αγνοήθηκαν. Παράλληλα, η Σερβία συνέχισε τη στήριξη των παράλληλων θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό του 2024.

Οι παράλληλοι θεσμοί στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήμοι, σχολεία και δημόσιες εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία, θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου. Αν και το 2013 επιτεύχθηκε συμφωνία για την κατάργηση αυτών των θεσμών, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι ασυντόνιστες κινήσεις επιδεινώνουν τις σχέσεις του με τη Δύση, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι oι ενέργειές της αποσκοπούν στην επιβολή της νομιμότητας και της τάξης, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικεί κυρίως σερβικός πληθυσμός.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου