Η Γερμανία πιέζει το Κόσοβο για ελεύθερο εμπόριο με τη Σερβία

Η Γερμανία πιέζει το Κόσοβο για ελεύθερο εμπόριο με τη Σερβία

Κάποιες φορές, οι μεγάλες εντάσεις είναι αναγκαίες για να αναδειχτούν αλήθειες που αλλιώς θα παρέμεναν κρυφές.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι και του βασικότερου Γερμανού αξιωματούχου για τα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο Γερμανός απεσταλμένος για την περιοχή, Manuel Sarrazin, πιέζει το Κόσοβο να ανοίξει τα σύνορα για ελεύθερο εμπόριο σερβικών προϊόντων. Η Γερμανία κατηγορεί την κυβέρνηση Κούρτι ότι εμποδίζει τη Διαδικασία του Βερολίνου και παραβιάζει τη συμφωνία CEFTA, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ανησυχία της Πρίστινας, η οποία έχει απαγορεύσει την είσοδο σερβικών προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, καθώς ενδέχεται να εισέλθουν και όπλα.

Για να αποκαταστήσει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Sarrazin προσφέρει στην Πρίστινα την προοπτική να εκπροσωπείται απευθείας στην πρωτοβουλία CEFTA, αντί μέσω της UMNIK. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου.

Η κυβέρνηση Κούρτι, παρά την προεκλογική της θέση, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία προς το αίτημα της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει ταχθεί συχνά υπέρ του Κοσσυφοπεδίου τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τη σημασία της Διαδικασίας του Βερολίνου, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο της συζήτησης. Είναι σημαντικό να δούμε τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν εάν το Κόσοβο δεν συνεργαστεί. Ο Sarrazin προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι αν το Κόσοβο δεν συμφωνήσει πριν τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου στο Βερολίνο, άλλες χώρες θα προχωρήσουν χωρίς αυτό και το Κόσοβο θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις.

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της σύγκρουσης είναι η τοποθέτηση της Γερμανίας για τα "ανοιχτά Βαλκάνια". Ο Sarrazin δήλωσε ότι η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη Διαδικασία του Βερολίνου θα αποτελούσε "το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του 'Open Balkan'", προσθέτοντας ότι το σχέδιο Βούτσιτς-Ράμα είχε στόχο να παρακάμψει το Κόσοβο. Αυτή η ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ανοιχτά και αποκαλυπτικά. Ενδεχομένως, η γερμανική επιμονή στην Ουάσιγκτον έπεισε τον Έντι Ράμα να αποστασιοποιηθεί από το σχέδιο, αν και οι δηλώσεις που έγιναν μέχρι πρότινος στη Τίρανα παρουσίαζαν διαφορετική εικόνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου