Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντιδρούν στις αποφάσεις του Κούρτι με αποκλεισμούς στα σύνορα

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντιδρούν στις αποφάσεις του Κούρτι με αποκλεισμούς στα σύνορα

Την Παρασκευή το απόγευμα, μικρή ομάδα ατόμων μπλόκαρε μερικώς τους δρόμους στη σερβική πλευρά που οδηγούν στα συνοριακά σημεία Μερντάρε και Γιαρίνιε μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις των αρχών του Κοσσυφοπεδίου στον βορρά, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη διέλευση μόνο σε ταξιδιώτες με σερβικά έγγραφα, αποκλείοντας όσους έχουν έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου. Στο σημείο μπλόκου στο Μερντάρε, δύο αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα φέρει σερβική σημαία, ήταν σταθμευμένα στη μέση του δρόμου, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο συνοριακό σημείο.

Από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, στο συνοριακό πέρασμα του Γιαρίνιε, η κατάσταση παραμένει ήρεμη, με κυρίως σερβικά οχήματα να διέρχονται τα σύνορα από και προς τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Radio Evropa e Lire.

Ο Ράσα Ρόγεβιτς, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου-Μιτρόβιτσα, μία από τις οκτώ οργανώσεις που συντονίζουν τους αποκλεισμούς, εξήγησε στο Radio Free Europe (REL) ότι πρόκειται για έναν "επιλεκτικό αποκλεισμό". Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι κατέχουν σερβικά έγγραφα θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα από τη σερβική πλευρά.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι δρόμοι θα αποκλειστούν και στα άλλα συνοριακά σημεία του Μπέρνιακ, καθώς και κοντά στο πέρασμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου, στην περιοχή Κούλα. Ο Ρόγεβιτς τόνισε ότι οι αποκλεισμοί αποτελούν «απάντηση στις ενέργειες του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, εναντίον των Σέρβων» στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου