ΕΕ: Η Σερβία παραβιάζει τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία

ΕΕ: Η Σερβία παραβιάζει τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία

Μέσω του εκπροσώπου της Peter Stano, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη θέση της σχετικά με το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων με το Κόσοβο από μασκοφόρους στη Σερβία.

Ο Stano τόνισε ότι η ελευθερία των ειρηνικών συγκεντρώσεων, με σεβασμό προς το νόμο, αποτελεί θεμελιώδη αξία σε κάθε δημοκρατία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

"Η ελευθερία των ειρηνικών συγκεντρώσεων, σε συμφωνία με το νόμο, είναι αδιαμφισβήτητα κρίσιμη για κάθε δημοκρατικό κράτος. Ωστόσο, οι μασκοφόροι που βρίσκονται στη Σερβία κοντά στις κοινές συνοριακές διαβάσεις, εμποδίζοντας την κυκλοφορία από το Κόσοβο και τρομοκρατώντας τους ταξιδιώτες, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις," δήλωσε ο Stano σε δήλωσή του για το Klankosova.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΕ επεσήμανε ότι η συμφωνία διαλόγου του 2011 για την ελευθερία κίνησης καθορίζει σαφώς την αρχή της ελεύθερης διέλευσης μέσα ή διαμέσου των εδαφών της κάθε πλευράς.

"Είναι ευθύνη κάθε πλευράς να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις στο έδαφός της, και σε αυτή την περίπτωση είναι ευθύνη της Σερβίας", πρόσθεσε ο Stano.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου