Το ελληνικό ναυάγιο φορτωμένο με ορείχαλκο που πρόκειται να ανακτηθεί

Το ελληνικό ναυάγιο φορτωμένο με ορείχαλκο που πρόκειται να ανακτηθεί

Ένα ναυάγιο από τον 5ο αιώνα π.Χ., που περιέχει ορείχαλκο, το οποίο θεωρείται το δεύτερο πιο πολύτιμο μετά το χρυσό, πρόκειται να ανασυρθεί από τον βυθό κοντά στη Σικελία. Το ναυάγιο, γνωστό ως Gela II, είναι διάσημο επειδή το 2015 και το 2017 ανακαλύφθηκαν εκεί σπάνια μεταλλικά κομμάτια ορείχαλκου, τα οποία λέγεται ότι προέρχονται από τον θρυλικό πολιτισμό της Ατλαντίδας. Λόγω αυτής της ανακάλυψης, το ναυάγιο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των οπαδών της Ατλαντίδας όσο και του αρχαιολογικού κόσμου.

Ο ορείχαλκος ήταν ένα μέταλλο που χρησιμοποιούταν για την κατασκευή νομισμάτων στην αρχαιότητα. Είχε χρυσοκίτρινη απόχρωση και αποτελούνταν από χαλκό και ψευδάργυρο, γνωστό επίσης και ως ορείχαλκος. Ο Πλάτων είχε αναφερθεί στον ορείχαλκο, ενώ στο έργο του "Κριτίας", αναφέρει ότι το μέταλλο αυτό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο, δεύτερο μόνο μετά τον χρυσό, και εξορυσσόταν σε πολλά μέρη της Ατλαντίδας. Ωστόσο, την εποχή του Κριτία, ο ορείχαλκος ήταν γνωστός μόνο από το όνομά του.

Το ναυάγιο του Gela II ανακαλύφθηκε το 1980 από δύτες κοντά στο λιμάνι της Gela, στη Σικελία. Τα ευρήματα του ναυαγίου, που περιλαμβάνουν αμφορείς, κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το εμπόριο, την οικονομία και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης, έχουν βρεθεί συνολικά 86 πλίνθοι ορείχαλκου κοντά στο ναυάγιο.

Η διαδικασία ανάσυρσης του πλοίου αναμένεται να διαρκέσει περίπου 270 ημέρες και το κόστος της θα ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ. Παρά το υψηλό κόστος, το ναυάγιο του Gela II θεωρείται ανεκτίμητης αξίας για την πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου