Τουρκία: Η αρχαία ελληνική πόλη που έρχεται στο φως μετά από 30 χρόνια

Τουρκία: Η αρχαία ελληνική πόλη που έρχεται στο φως μετά από 30 χρόνια

Τα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, που κάποτε άνθιζε στη Μικρά Ασία, εμφανίστηκαν ξανά μετά από δεκαετίες λήθης, χάρη την ξηρασία.

Η Σκέψις, μια πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., βυθίστηκε κάτω από τα νερά του φράγματος Bayramiç τη δεκαετία του 1990. Όμως, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε δραματικά λόγω της ξηρασίας, τα ερείπια μίας εκκλησίας και ενός λουτρού ηλικίας 1.500 ετών ήρθαν στο φως, προσφέροντας μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν.

Η αποκάλυψη αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους μελετητές να κατανοήσουν καλύτερα την ζωή στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή Μικρά Ασία. Η αρχιτεκτονική του λουτρού, με τα διακοσμητικά του στοιχεία, ρίχνει φως στις τεχνικές κατασκευής, τις κοινωνικές συνήθειες και τις ιαματικές πρακτικές της εποχής.

Πέρα από την αρχιτεκτονική αξία, η Σκέψις φέρει μνήμες και από διάσημους κατοίκους. Ο Δημήτριος της Σκέψης, έγκριτος γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ., και ο Μητρόδωρος, φιλόσοφος, πολιτικός και δάσκαλος ρητορικής, μαρτυρούν την πνευματική ακμή της πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου