Τίρανα: Φόρους ύψους 93 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο δήμος από τις αρχές του έτους

Τίρανα: Φόρους ύψους 93 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο δήμος από τις αρχές του έτους

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, τα έσοδα του Δήμου Τιράνων από τον φόρο επί της επίδρασης στην υποδομή για νέες κατασκευές ανήλθαν σε 9,3 δισ. λέκ (περίπου 93 εκατ. ευρώ). Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην αναφορά παρακολούθησης του προϋπολογισμού του δήμου για το οκτάμηνο του 2024.

Τα έσοδα ξεπέρασαν το διπλάσιο του αρχικού στόχου των 4,2 δισ. λέκ, με τον αρχικό προϋπολογισμό για όλο το 2024 να προβλέπει είσπραξη 6,4 δισ. λέκ. Ωστόσο, για το οκτάμηνο συγκεντρώθηκαν 47% περισσότερα έσοδα. Συγκριτικά με προηγούμενα έτη, τα έσοδα αυτά είναι περίπου 30% υψηλότερα. Για παράδειγμα, το 2022 ο δήμος Τιράνων εισέπραξε 7,4 δισ. λέκ από τον φόρο αυτό και 7 δισ. λέκ το 2023.

Κατά την περίοδο 2018-2023, έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 40 δισ. λέκ από τον συγκεκριμένο φόρο, με τα έσοδα του 2024 να είναι τα υψηλότερα που έχει συγκεντρώσει ο δήμος σε οποιοδήποτε πλήρες έτος. Η αύξηση των τιμών αναφοράς των διαμερισμάτων, που τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2023, και οι μεγαλύτερες επιφάνειες κατασκευών είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των εσόδων.

Ο δήμος υπογραμμίζει ότι η αλλαγή στις τιμές αναφοράς τον Ιούλιο 2023 συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων. Ο φόρος αυτός αποτελεί το 52% των συνολικών εσόδων του δήμου για το οκτάμηνο. Όλες οι νέες κατασκευές που απαιτούν άδεια υποχρεούνται να καταβάλουν αυτόν τον φόρο, ο οποίος ανέρχεται σε 8% της τιμής αναφοράς ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η αύξηση των τιμών αναφοράς σε 32 ζώνες των Τιράνων, καθώς και σε 5 γειτονικές κοινότητες, κυμάνθηκε από 5% έως 76%. Οι αλλαγές αυτές δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούλιο 2023 και τέθηκαν αμέσως σε ισχύ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Εριόν Χαρίσι, ανέφερε ότι η αύξηση των εσόδων από τον φόρο επηρεάστηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών αναφοράς των διαμερισμάτων. Επιπλέον, ο δήμος εκτιμά ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους λόγω των νέων αιτήσεων κατασκευής που αναμένονται, κυρίως στην περιοχή του νέου Βουλεβάρτου.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι οι φόροι αυτοί αυξάνουν το κόστος των κατασκευών και ζητούν την κατάργησή τους, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των διαμερισμάτων. Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της απόφασης του Ιουλίου 2023 σχετικά με την αύξηση των τιμών αναφοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου