Το Γραφείο του Ράμα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών στη Χιμάρα από τον ΠτΔ

Το Γραφείο του Ράμα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών στη Χιμάρα από τον ΠτΔ

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Αλβανίας, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ζητώντας τον άμεσο ορισμό της ημερομηνίας για τις επί μέρους εκλογές στη Χιμάρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εκλογικού Κώδικα. Ο Κώδικας ορίζει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 30 έως 45 ημερών από την κήρυξη της κενής θέσης.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να διακόψει τη θητεία του εκλεγμένου δημάρχου, Φρέντη Μπελέρη. Ο Μπελέρης καταδικάστηκε από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, γεγονός που καθιστά αδύνατη την υποψηφιότητα ή εκλογή του σε δημόσια αξιώματα.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Úngjëll Agaçi, και βασίζεται στον νόμο 138/2015, που διασφαλίζει την ακεραιότητα των εκλεγμένων ή διορισμένων δημόσιων προσώπων. Η Εκλογική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση και τον έλεγχο της εφαρμογής των εκλογικών και διοριστικών περιορισμών.

Η επιστολή επίσης ενημερώνει τον Πρόεδρο για την κενή θέση που δημιουργήθηκε στον δήμο και ζητά την άμεση προκήρυξη εκλογών εντός των νομικών προθεσμιών. Παράλληλα, ο Μπελέρης έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 30 ημερών κατά της απόφασης της επιτροπής. Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, σε δήλωσή του, προειδοποίησε ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη επιστολή εστάλη κάπως βιαστικά, καθώς ο νόμος δίνει 30 ημέρες προθεσμία στον Μπελέρη για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Από την άλλη δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά όπου καταστρατηγούνται οι νόμοι και το σύνταγμα στην συγκεκριμένη υπόθεση.

...

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώνει την θητεία του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χιμάρας

Σε μια κρίσιμη απόφαση, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) αποφάσισε σήμερα την παύση της θητείας του Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, ο οποίος παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις τις επι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου