Υποψίες για εμπλοκή δύο δικαστών στην απόκτηση 30 οικοπέδων με πλαστά έγγραφα στο Λιβάδι

Υποψίες για εμπλοκή δύο δικαστών στην απόκτηση 30 οικοπέδων με πλαστά έγγραφα στο Λιβάδι

Μετά την κατάσχεση περίπου 247.000 τετραγωνικών μέτρων γης στη Χιμάρα λόγω υποψιών ότι αποκτήθηκαν με πλαστά έγγραφα, η πρόκληση για τον εισαγγελέα του Αυλώνα, Erjon Sharri, είναι να ανακαλύψει τους πραγματικούς οργανωτές και τελικούς αποδέκτες των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υποψίες για τους "πραγματικούς ωφελούμενους" ξεπερνούν τους Andon και Jani Koshi, που έχουν καταχωρημένα στο όνομά τους περίπου 30 οικόπεδα κοντά στη θάλασσα, στο Λιβάδι, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Χιμάρας.

Η σκέψη είναι ότι στη σκευωρία εμπλέκονται εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης στη Χιμάρα και την Υποθηκοφυλακείο του Αυλώνα, αξιωματούχοι του δικαστικού συστήματος που ασχολήθηκαν με την αναγνώριση και την εντολή καταχώρησης αυτών των περιουσιών, καθώς και ισχυροί επιχειρηματίες. Η περιοχή του Λιβαδιού έχει μετατραπεί σε πολύ ελκυστική για τον τουρισμό, καθώς τα θέρετρα έχουν καταλάβει σχεδόν πλήρως τους Δρυμάδες και τη Χιμάρα. Υπάρχουν ακόμα πολλές ανεκμετάλλευτες περιοχές στο Λιβάδι, και η αξία ενός τετραγωνικού μέτρου γης στην ελεύθερη αγορά εκτιμάται από 200-300 ευρώ.

Η κατάσχεση περίπου 250.000 τετραγωνικών μέτρων γης πριν από δύο εβδομάδες φαίνεται να έχει διαταράξει διάφορες ισορροπίες. Τα δεδομένα από τη δικογραφία δείχνουν ότι η διαδικασία πλαστογράφησης εκτείνεται χρονικά και περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμούς. Στις 3 Μαρτίου 2020, το Εφετείο του Αυλώνα εξέδωσε απόφαση που υποχρεώνει την Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων και το Υποθηκοφυλακείο του Αυλώνα να αναγνωρίσουν και να καταχωρίσουν 31 οικόπεδα, συνολικής έκτασης 247.000 τετραγωνικών μέτρων, υπέρ των Andon και Jani Koshi. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2017, όταν η Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων αρνήθηκε το αίτημα του Andon Koshi να αναγνωρίσει τις περιουσίες που διεκδικούσε ως κληρονόμος.

Μετά την απόρριψη, ο Andon Koshi προσέφυγε στο Εφετείο του Αυλώνα, που αποδέχτηκε την αγωγή του. Μέσα σε τρεις μήνες, το Υποθηκοφυλακείο του Αυλώνα κατέγραψε τα οικόπεδα, και ο Andon Koshi ξεκίνησε τη διαδικασία "δωρεάς" μερικών οικοπέδων. Στη συνέχεια, υπογράφει σύμβαση κατασκευαστικής συνεργασίας με την εταιρεία "Telha" shpk. Όμως, η εισαγγελία του Αυλώνα διαπίστωσε ότι τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πλαστά.

Στις αρχές του 2021, η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) κατέθεσε καταγγελία για πλαστογραφία εγγράφων στην Εισαγγελία του Αυλώνα. Οι καταγγελίες υποστήριζαν ότι οι Andon και Jani Koshi απέκτησαν τα οικόπεδα στη ζώνη του Λιβαδιού χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Η εισαγγελία διαπίστωσε ότι το απόσπασμα από το Αρχείο του Κράτους και το έγγραφο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων του 2005 ήταν πλαστά.

Βασισμένη σε αυτά τα δεδομένα, η Εισαγγελία του Αυλώνα κατηγόρησε τον Andon Koshi για "πλαστογραφία εγγράφων" και ξεκίνησε τη διαδικασία προληπτικής δέσμευσης για όλα τα καταχωρημένα οικόπεδα υπέρ των Andon και Jani Koshi. Το δικαστήριο ενέκρινε τη δέσμευση των 31 οικοπέδων, αξίας περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου