Το SPAK κλείνει αθόρυβα υπόθεση ζημίας 27 εκατ. ευρώ σε δημόσια περιουσία

Το SPAK κλείνει αθόρυβα υπόθεση ζημίας 27 εκατ. ευρώ σε δημόσια περιουσία

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) φαίνεται να έχει βάλει στο αρχείο, ύποπτα και αθόρυβα, μια υπόθεση κακοδιαχείρισης και κλοπής δημόσιας περιουσίας αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τις πετρελαιοπηγές στο Ballsh.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται Alban Peza, ο οποίος εδώ και χρόνια παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας, απολαμβάνοντας δημόσιες παραχωρήσεις για την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας, καθώς και άδειες για πολυόροφα κτίρια και θέρετρα. Μάλιστα, φέρεται να έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ με αμφίβολες πηγές χρηματοδότησης.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι, παρά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ανώτατο Κρατικό Έλεγχο, παραμένει άγνωστο ποια διαδικαστική "τρύπα" επέτρεψε το κλείσιμο του φακέλου.

Η εταιρεία Anio Oil & Gas, ιδρυμένη το 2014 με τον Πέζα ως διαχειριστή και μοναδικό ιδιοκτήτη, κέρδισε το 2018, με αμφίβολο και ασαφή τρόπο, το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ballsh-Hekal.

Στη συνέχεια, η εταιρεία Peza, σε συνεργασία με την Albpetrol και την AKBN, φέρεται να χρησιμοποίησε το γραφείο του Altin Bako, για να μεταβιβάσει άδεια λειτουργίας του κοιτάσματος από την TransAtlantic Albania, Ltd, υποκατάστημα της αμερικανικής GBC Oil, στην Anio Oil & Gas. Η GBC Oil, μάλιστα, είχε οδηγήσει το αλβανικό κράτος σε διεθνή διαιτησία για δύο άλλα κοιτάσματα, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αλβανικές αρχές το 2017.

Συμπληρωματικά, έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι αλβανικές αρχές διαπραγματεύονταν με την ρωσική εταιρεία Jurimex για τα εν λόγω κοιτάσματα, πριν από την κατάσχεσή τους, παρά την εκκρεμή διεθνή διαιτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες υδρογονανθράκων χορηγούνται αποκλειστικά από την AKBN, η οποία οφείλει να έρχεται σε συμφωνία με την Albpetrol για τους υδρογονάνθρακες. Ακολούθως, οι άδειες και οι συμφωνίες αυτές εγκρίνονται από το Υπουργείο Ενέργειας και τελικά από την κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά, η Anio Oil & Gas απέκτησε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της σύμβασης για μόλις 700.000 δολάρια, ποσό γελοία μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία.

Επιπλέον, η σύμβαση μεταξύ Albpetrol και AKBN προβλέπει ότι τυχόν υπόλοιπο που προκύπτει από τη διαχείριση των κοιτασμάτων, πηγαίνει εξ ολοκλήρου στην Anio Oil & Gas. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία του Πεζά, αγοράζοντας ένα περιουσιακό στοιχείο από το κράτος με 700.000 δολάρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου