Στα 300 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων ύδρευσης στην Αλβανία

Στα 300 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων ύδρευσης στην Αλβανία

Παρά τα μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2021 για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις ύδρευσης εξακολουθούν να χρωστούν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία διανομής ενέργειας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023, η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 30,9 δισ. λεκ.

Η εταιρεία UK Durrës έχει τις μεγαλύτερες οφειλές, ύψους 5,46 δισ. λεκ, ενώ ακολουθούν οι εταιρείες του Αυλώνα, του Patosi, του Fieri και της Kavaja.

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και τις συνολικές οικονομικές απώλειες που τους εμποδίζουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, έχει ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της συνάθροισης ή της ένωσης των εταιρειών ύδρευσης, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο διαχειρίσιμων επιχειρήσεων. Η διαδικασία αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική Ύδρευσης και Αποχέτευσης 2020-2030, αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης και των οικονομικών επιδόσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών και αποτρέποντας τη δημιουργία νέων χρεών στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου