Η ευχή της Αρχαίας Ελληνίδας μάνας

Η ευχή της Αρχαίας Ελληνίδας μάνας

Μια αρχαία ελληνική ευχή μιας μητέρας προς το γιο της περιέχει έξι λέξεις μόνο με φωνήεντα, χωρίς κανένα σύμφωνο.

Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ είχε πει κάποτε: «Στα ελληνικά υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, γιατί η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη που έχει εξερευνήσει, καταγράψει και αναλύσει τις λεπτές διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας όπως καμία άλλη γλώσσα δεν έχει κάνει».

Η φράση «OIA ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει «Όπως η αυγή, γιε μου, να είσαι πάντα!», αποτελείται από έξι αρχαίες λέξεις και δεκατέσσερα φωνήεντα. Δεν υπάρχει ούτε ένα σύμφωνο:

- OIA: Όπως

- ΗΩ: η αυγή

- Ω ΥΙΕ: γιε μου

- ΑΕΙ ΕΙ: να είσαι πάντα

Σύμφωνα με μελέτες, η ελληνική είναι από τις αρχαιότερες γλώσσες στον κόσμο, και περίπου 30 με 35 γλώσσες μπορούν να ανιχνεύσουν τις ρίζες τους στην ελληνική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι 41.615 λέξεις από τις συνολικά 490.000 λέξεις της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από τα ελληνικά, ενώ το 90% της ιατρικής ορολογίας επίσης έχει ελληνική προέλευση.

Ο Νίκος Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τονίζει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας παγκοσμίως. Προτείνει τη συνεργασία ελληνικών πολιτιστικών φορέων με τη διασπορά, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση της ελληνικής γλώσσας ως μορφή «ήπιας ισχύος» στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Βασιλειάδης ανέφερε τις ιστορικές ομιλίες του Ξενοφώντα Ζολώτα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον το 1957 και το 1959, όπου οι περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ελληνικής προέλευσης, με εξαίρεση τους συνδέσμους και τα άρθρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας: «Αδιάλειπτα, επί 25 αιώνες, η ποίηση γράφεται στα ελληνικά, και ό,τι έχει συλλέξει αυτή η γλώσσα μέσα στους αιώνες είναι αυτό που έκανε αυτό το βάρος πολύτιμο και την κληρονομιά της μεγάλη».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου