Ποια η ποιότητα των υδάτων στην Αλβανία;

Ποια η ποιότητα των υδάτων στην Αλβανία;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 41,2% των υδάτων στην Αλβανία χαρακτηρίζονται ως άριστης ποιότητας, ενώ το 15,1% είναι κακής ποιότητας. Η έκθεση αναφέρει ότι το 37% των υδάτων έχει καλή ποιότητα και το 6,7% αποδεκτή ποιότητα. Περίπου το 85% των υδάτων πλύσης στη χώρα πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ.

Η ποιότητα του νερού στη θάλασσα και τις ακτές έχει μειωθεί το 2023, ενώ η ποιότητα των νερών σε ποτάμια και λίμνες έχει βελτιωθεί. Το 2020, η ποιότητα του νερού είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, με σχεδόν το 77% των υδάτων να χαρακτηρίζονται ως «άριστης ποιότητας». Σημειώνεται ότι η ποιότητα του νερού επιδεινώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με τις περιοχές τoυ Αυλώνα, η λίμνη Οχρίδα στο Πόγραδετς και παραλία στους Αγίους Σαράντα να παρουσιάζουν τη χαμηλότερη ποιότητα. Αντίθετα, περιοχές όπως τα Εξαμίλια, το Shengjini και τμήματα της ακτογραμμής στο Δυρράχιο έχουν αναφερθεί για την καλή ποιότητά τους.

Για την αξιολόγηση της ποιότητας, χρησιμοποιήθηκαν 1071 δείγματα από 119 περιοχές κολύμβησης στην Αλβανία, που περιλαμβάνουν 113 παράκτιες περιοχές και 6 ποταμούς και λίμνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου