Η Αλβανία λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανώλης των μικρών βοοειδών από την Ελλάδα

Η Αλβανία λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανώλης των μικρών βοοειδών από την Ελλάδα

Ειδικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, που έχει πλήξει την Ελλάδα, εφαρμόζονται τώρα στις παραμεθόριες περιοχές Αλβανίας και Ελλάδας, όπως ανακοίνωσαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Krenar Veliu, από την περιφερειακή κτηνιατρική υπηρεσία, η αλβανική κτηνιατρική υπηρεσία έχει αναπτύξει επτά ομάδες ελέγχου στην επαρχία Αργυροκάστρου. Οι ομάδες αυτές επιβλέπουν μεγάλες φάρμες μικρών μηρυκαστικών και ειδικά τη μεταφορά τους, ενώ γίνονται έλεγχοι για πιθανά κρούσματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό πανώλης στην Αλβανία.

Ο κ. Veliu εξήγησε ότι η νόσος, που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην κτηνοτροφική οικονομία, καθώς τα προσβεβλημένα ζώα πρέπει να σφαγούν για να αποτραπεί η εξάπλωση.

Παράλληλα, έχουν συσταθεί ομάδες παρακολούθησης σε άλλες περιοχές της Αλβανίας, όπως η Κορυτσά, το Μπεράτι και το Ελμπασάν, για να ελέγχουν την κατάσταση. Οι κτηνιατρικές αρχές προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους βοσκούς, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, για τον υψηλό κίνδυνο της νόσου.

Στο παρελθόν, σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, υπήρχαν περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς ζώων από την Ελλάδα στην Αλβανία. Οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της νόσου στην Αλβανία.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 11 Ιουλίου, και από τότε έχουν θανατωθεί χιλιάδες προσβεβλημένα αρνιά από τις κτηνιατρικές αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ως προληπτικό μέτρο, ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας Κώστας Τσιάρας διέταξε την απαγόρευση της μεταφοράς αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ενδημική σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού για την καταπολέμησή της. Στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί κρούσματα στη Γεωργία το 2016, στη Βουλγαρία το 2018, και πρόσφατα στη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου