Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία του λεκ με το ευρώ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία του λεκ με το ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ με το αλβανικό λεκ σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Τράπεζας της Αλβανίας, το ευρώ ανταλλάχθηκε με 99,58 λεκ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 99,6 λεκ που είχε καταγραφεί στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Από τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Αλβανίας φαίνεται να έχει σταματήσει τις προσπάθειες να διατηρήσει την ισοτιμία πάνω από τα 100 λεκ, επιτρέποντας στις δυνάμεις της αγοράς να συνεχίσουν την πτώση του ευρώ. Οι ειδικοί στον τομέα της ανταλλαγής συναλλάγματος αναφέρουν ότι οι εισροές ξένου νομίσματος παραμένουν σταθερές, ακόμη και μετά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού. Αυτό δείχνει ότι οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία δεν συνδέονται πλέον αποκλειστικά με την εποχικότητα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η σταδιακή κατανομή των τουριστικών αφίξεων κατά τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζονται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, οι υψηλές εισροές συναλλάγματος φαίνεται να προέρχονται όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από μεγάλες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

Μέχρι τα μέσα του έτους, οι στατιστικές δείχνουν αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, παράλληλα με συνεχιζόμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 7,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο για το πρώτο εξάμηνο, το έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 575 εκατ. ευρώ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά το ίδιο εξάμηνο ανήλθαν σε 749 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Το 25% των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε ακίνητα, ενώ οι επενδύσεις ξεπέρασαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 30%.

Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης συνέβαλε στην ενίσχυση του λεκ, μειώνοντας την κυκλοφορία του εγχώριου νομίσματος στην αγορά. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τους πρώτους επτά μήνες του έτους έφτασε τα 55 δισ. λεκ, αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου