Αλβανία: Η μείωση του πληθυσμού αλλάζει τα επιχειρηματικά σχέδια και «μπλοκάρει» τις επενδύσεις

Αλβανία: Η μείωση του πληθυσμού αλλάζει τα επιχειρηματικά σχέδια και «μπλοκάρει» τις επενδύσεις

Τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2023 αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για τους επιχειρηματίες, καθώς υποδεικνύουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην αγορά, υψηλή κατανάλωση και σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας, με πολλές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Προβλέπεται ότι αυτή η αναθεώρηση θα συνοδευτεί από μείωση της παραγωγής και μείωση των επενδύσεων.

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της αύξησης του κόστους που σχετίζεται με την έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου και τους υψηλούς φόρους, περιορίζει τις δυνατότητες επέκτασης των εξαγωγικών αγορών. Οι επιχειρηματίες βλέπουν αυτή την κατάσταση ως σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη μεγαλύτερης επενδυτικής αποδοτικότητας.

Η απογραφή αποκάλυψε ότι ο πληθυσμός της Αλβανίας τον Οκτώβριο του 2023 ανερχόταν σε 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή 420 χιλιάδες λιγότερους σε σύγκριση με την Απογραφή του 2011. Η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξήθηκε στα 42,5 έτη, επτά χρόνια μεγαλύτερη από το 2011. Ανησυχητική είναι και η μείωση του αριθμού των νέων, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού άνω των 65 ετών.

Ιδιαίτερα, η ηλικιακή ομάδα των νέων ηλικίας 15-19 ετών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με μείωση 47% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση νέων και οικογενειών με παιδιά, ειδικά μετά το 2016, μέσω του οικονομικού ασύλου. Οι ηλικιακές ομάδες 10-14 και 20-24 ετών παρουσίασαν επίσης μείωση άνω του 40%.

Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση στον γενικό πληθυσμό. Η ηλικιακή ομάδα 85-89 ετών αυξήθηκε κατά 79% από το 2011 έως το 2023. Η ομάδα των 90+ ετών σημείωσε επίσης σημαντική ανάπτυξη. Οι ηλικιακές ομάδες 55 ετών και άνω εμφανίζουν ανάπτυξη, ενώ οι ηλικίες κάτω των 54 ετών παρουσιάζουν διψήφια μείωση.

Ο πληθυσμός άνω των 65 ετών, που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα συνταξιοδότησης, αυξήθηκε κατά 49% σε σύγκριση με το 2011, φτάνοντας τις 473 χιλιάδες άτομα στην απογραφή του 2023. Αυτή η δημογραφική μεταβολή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τις πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου