Ο Μπεκέτι βυθίζει την Albcontrol - Τα χρέη της εταιρείας φτάνουν τα 75 εκατ. ευρώ

Ο Μπεκέτι βυθίζει την Albcontrol - Τα χρέη της εταιρείας φτάνουν τα 75 εκατ. ευρώ

Η Αρχή Διαχείρισης Δημόσιου Εναέριου Χώρου της Αλβανίας, Albcontrol, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, καθώς τα χρέη της έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, προσεγγίζοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους οι υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 7,42 δισ. Λεκ, ήτοι 74,2 εκατ. ευρώ.

Ποιοι όμως είναι οι πιστωτές της Albcontrol; Η εταιρεία έχει λάβει τρία μεγάλα δάνεια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, καθώς οι πόροι της είχαν δεσμευτεί στις Βρυξέλλες από τον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Becchetti. Το πρώτο δάνειο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προήλθε από την Albanian Investment Corporation. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Οδικών Μεταφορών, ενώ το τρίτο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προήλθε απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την Albcontrol σε κρατική υπηρεσία, ελπίζοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει νομική ασυλία για τα έσοδά της από τον εναέριο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, τα έσοδα της εταιρείας από τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας δεν θα μπορούν να κατασχεθούν από τον Becchetti.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να χρηματοδοτεί άμεσα την Albcontrol, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί με δάνεια λόγω της υπερβολικής αύξησης των χρεών της. Ωστόσο, η κρίση παραμένει έντονη, με την εταιρεία να έχει μπλοκαριστεί από τον Becchetti στις Βρυξέλλες περίπου 103 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει.

Παρά την προσπάθεια για ανάκαμψη, η κατάσταση της Albcontrol παραμένει ασταθής, με τα οικονομικά προβλήματα να επιδεινώνονται και την υπόθεση να παραμένει εκκρεμής στα δικαστήρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου