Η Αλβανία με το υψηλότερο κόστος ζωής στα Βαλκάνια

Η Αλβανία με το υψηλότερο κόστος ζωής στα Βαλκάνια

Η ενίσχυση του λεκ έναντι των κύριων διεθνών νομισμάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών, έχει καταστήσει την Αλβανία τη χώρα με το υψηλότερο κόστος ζωής στα Βαλκάνια, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mercer. Η πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, κατατάσσεται στην 103η θέση στον Δείκτη Κόστους Διαβίωσης για το 2024.

Στη φετινή κατάταξη, που περιλαμβάνει 226 πόλεις από όλο τον κόσμο, το κόστος ζωής αξιολογείται με βάση πάνω από 200 παράγοντες, όπως η στέγαση, οι μεταφορές, τα τρόφιμα, η ένδυση, τα είδη οικιακής χρήσης και η ψυχαγωγία. Η Αλβανία σημείωσε άνοδο 50 θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη, όπου βρισκόταν στην 153η θέση, και κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση κόστους ζωής παγκοσμίως. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, τα Τίρανα έχουν το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ το Βελιγράδι ακολουθεί στην 159η θέση, καταγράφοντας άνοδο 16 θέσεων.

Στην 198η θέση βρίσκονται τα Σκόπια, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταλαμβάνει την 203η θέση, παραμένοντας η φθηνότερη περιοχή των Βαλκανίων, χωρίς αλλαγή από το προηγούμενο έτος. Το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατάταξη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο ακριβές πόλεις για τους ξένους εργαζόμενους φέτος είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη, ενώ οι φθηνότερες πόλεις βρίσκονται στο Πακιστάν και τη Νιγηρία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στην Αλβανία καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος ζωής. Οι κύριοι παράγοντες αυτής της αύξησης στα Τίρανα περιλαμβάνουν τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις υψηλές τιμές κατοικιών, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα το κόστος διαβίωσης για τους ξένους εργαζομένους που μετακομίζουν στη χώρα. Σε άλλες χώρες, ο υψηλός πληθωρισμός αναγνωρίζεται ως ο κυριότερος λόγος για την αύξηση του κόστους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου