Η συγχώνευση των ενεργειακών αγορών Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου αυξάνει τον όγκο συναλλαγών στο ALPEX

Η συγχώνευση των ενεργειακών αγορών Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου αυξάνει τον όγκο συναλλαγών στο ALPEX

Η συγχώνευση των ενεργειακών αγορών Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου οδήγησε σε αύξηση των όγκων συναλλαγών στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας (ALPEX). Σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το TV SCAN για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, διακινήθηκαν συνολικά 923.035 mWh ενέργειας μέσω της πλατφόρμας, σημειώνοντας αύξηση περίπου 95 χιλιάδων mWh σε σύγκριση με το 2023, όταν από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο διακινήθηκαν περίπου 828 χιλιάδες mWh.

Η μέση τιμή διαπραγμάτευσης της ενέργειας κυμάνθηκε από 61,04 ευρώ/mWh (η χαμηλότερη τιμή) τον Απρίλιο, μέχρι 157,98 ευρώ/mWh (η υψηλότερη τιμή) τον Ιούλιο.

Το ALPEX ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 11 Απριλίου 2023, ενώ οι δημοπρασίες Day Forward, που αποτελούν μέρος της συγχωνευμένης αγοράς μεταξύ των δύο χωρών, άρχισαν την 1η Φεβρουαρίου 2024. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ιουλίου 2024, το 44% της συνολικής ενέργειας που διακινήθηκε στο χρηματιστήριο προέρχεται από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, με τις συναλλαγές να αυξάνονται από μήνα σε μήνα, εκτός από τον Ιούλιο, όπου παρατηρήθηκε μείωση των διακινούμενων ποσοτήτων. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες για τις δύο περιοχές υποβολής προσφορών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου