Κέντρα λαθρομεταναστών στην Αλβανία: Ύπατη Αρμοστεία και ΟΗΕ θα εποπτεύουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κέντρα λαθρομεταναστών στην Αλβανία: Ύπατη Αρμοστεία και ΟΗΕ θα εποπτεύουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναλαμβάνει τον ρόλο της παρακολούθησης και συμβουλευτικής στα δύο κέντρα στο Gjader, όπου θα πραγματοποιούνται διαδικασίες ταυτοποίησης και επαναπατρισμοί λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα έχουν πιαστεί ανοικτά της Ιταλίας. Η αρχική διάρκεια αυτής της συμμετοχής έχει καθοριστεί σε τρεις μήνες.

Το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών προσκάλεσε επίσημα την UNHCR να επιβλέπει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων που θα βρίσκονται στους καταυλισμούς. Παρόλο που η UNHCR δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το Πρωτόκολλο μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, η υπηρεσία συμφώνησε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο μετά από μια σειρά συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία παρείχε περαιτέρω πληροφορίες και εξέφρασε τη δέσμευσή της για συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Η παρουσία της UNHCR σε χώρους όπου υποβάλλονται αιτήσεις ασύλου και κρατούνται μετανάστες είναι μια καθιερωμένη πρακτική, σύμφωνη με την εντολή της για την επιτήρηση της εφαρμογής της Σύμβασης του 1951 για τους Πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου, η UNHCR θα εργαστεί για τη βελτίωση της προστασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, επισημαίνοντας τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αρμόδιες αρχές, ενώ θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις εγγυήσεις προστασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου