Δημόσια αντιπαράθεση αλβανικής αστυνομίας και Εισαγγελίας Κορυτσάς για δολοφονία στο Πόγραδετς

Δημόσια αντιπαράθεση αλβανικής αστυνομίας και Εισαγγελίας Κορυτσάς για δολοφονία στο Πόγραδετς

Σε μια σπάνια και έντονη δημόσια αντιπαράθεση, η αλβανική αστυνομία και η Εισαγγελία Κορυτσάς βρίσκονται σε σύγκρουση σχετικά με τον χειρισμό της έρευνας για τον θάνατο του 42χρονου Eglantin Proga, πατέρα δύο παιδιών, που βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας και έχει αναδείξει τις εντάσεις μεταξύ των δύο βασικών οργάνων επιβολής του νόμου στην Αλβανία.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Εισαγγελία Κορυτσάς κατηγόρησε έναν επιθεωρητή περιπόλου της Αστυνομίας για «κατάχρηση καθήκοντος». Η κατηγορία βασίστηκε στην υποτιθέμενη αδυναμία του επιθεωρητή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση των αιτίων του θανάτου του Proga, μια κατηγορία που η Αστυνομία του Κράτους απέρριψε κατηγορηματικά. Σε απάντηση, η Αστυνομία υποστήριξε ότι ο επιθεωρητής δεν είχε καμία εμπλοκή στην ανακριτική διαδικασία, καθώς οι αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών υπό την καθοδήγηση της Εισαγγελίας.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε όταν ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Muhamet Rrumbullaku, σε συνέντευξη Τύπου υπερασπίστηκε την αστυνομία, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης για παραπληροφόρηση και τονίζοντας ότι όλες οι απαραίτητες ανακριτικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες. Η θέση αυτή υποστηρίχθηκε και από τον Έντι Ράμα, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις κατηγορίες της Εισαγγελίας, χαρακτηρίζοντάς τες ακατανόητες.

Η Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι απέστειλε όλα τα απαραίτητα ανακριτικά υλικά στην Εισαγγελία και ότι οι κατηγορίες για "κατάχρηση καθήκοντος" δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Επίσης, η Αστυνομία υπογράμμισε ότι ο επιθεωρητής, με τα αρχικά Α.Λ., δεν είχε καμία σχέση με την αστυνομική έρευνα ή την επιχείρηση σύλληψης του δράστη, Denis Meçe, ο οποίος τελικά παραδόθηκε μόνος του στις αρχές.

Η αντιπαράθεση αυτή αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες στην κοινή γνώμη για πιθανές προσπάθειες χειραγώγησης της έρευνας και των αποτελεσμάτων της. Τα μέλη της οικογένειας του θύματος έχουν ήδη εκφράσει τις υποψίες τους για τον χειρισμό της υπόθεσης, γεγονός που καθιστά τη δημόσια αυτή διαμάχη ακόμα πιο έντονη και κρίσιμη.

...

Πόγραδετς: Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος κατηγορείται για συγκάλυψη δολοφονίας

Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος του Πόγραδετς και του αρχηγού του, Έλτον Χαλίλι, ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τη δολοφονία που έλαβε χώρα δύο ημέρες πριν στην πόλη, ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου