Η αλβανική κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία διαιτησίας των 40 εκατ. ευρώ με την EMS Shipping

Η αλβανική κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία διαιτησίας των 40 εκατ. ευρώ με την EMS Shipping

Η αλβανική κυβέρνηση και η γερμανική εταιρεία EMS Shipping κατέληξαν σε συναινετική συμφωνία για τη διαιτητική διαμάχη που αφορούσε την παραχώρηση του ανατολικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι του Δυρραχίου. Το Διεθνές Δικαστήριο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Παραμένει άγνωστο αν η συμφωνία περιλαμβάνει καταβολή αποζημίωσης από την αλβανική κυβέρνηση προς την EMS Shipping ή αν επιλέχθηκαν άλλες λύσεις. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, όταν η EMS Shipping προσέφυγε στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση για παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης, καταγγέλλοντας αυθαίρετες και μεροληπτικές ενέργειες που προκάλεσαν σημαντική οικονομική ζημιά.

Σύμφωνα με την EMS Shipping, η αλβανική κυβέρνηση παρέδωσε το έδαφος της παραχώρησης στην αραβική εταιρεία Eagle Hills, με αποτέλεσμα τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της στο λιμάνι του Δυρραχίου και την πρόωρη λήξη της συμφωνίας παραχώρησης, η οποία είχε διάρκεια 35 ετών. Η γερμανική εταιρεία υποστήριξε ότι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση εναλλακτική λύση για τη συνέχιση των εργασιών της, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Από την πλευρά της, η αλβανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η σύμβαση παραχώρησης παραβιάστηκε από την EMS Shipping, η οποία δεν πραγματοποίησε τις απαιτούμενες επενδύσεις. Η κυβέρνηση επίσης απέρριψε τις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρείας ως αβάσιμες και υπερβολικές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου